Megkerülhető, így értelmetlen Trump szigorított beutazási rendelete

A brit külügyminisztérium szerint csak azokra vonatkoznak az amerikai elnök által elrendelt beutazási korlátozások, akik közvetlenül az átmeneti tilalomról szóló rendeletben megnevezett hét országból indulnak az Egyesült Államokba.

A tárca honlapján vasárnap este megjelent tájékoztatás szerint Boris Johnson külügyminiszter a nap folyamán tárgyalásokat tartott Donald Trump kormányának illetékeseivel, és e megbeszélésekből kiderült: azokra, akik nem a megnevezett hét országból, hanem bármely más országból, például az Egyesült Királyságból utaznak Amerikába, állampolgárságuktól vagy születési helyüktől függetlenül nem vonatkozik az elnöki rendelet, és nekik nem kell számolniuk fokozott ellenőrzéssel.

  • Az érintett országok
Az ideiglenes amerikai beutazási tilalom hét országra érvényes, mégpedig Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Az Egyesült Államok emellett felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását is.

A brit külügyminisztérium „tisztázó célúnak” nevezett vasárnap esti tájékoztatása hangsúlyozza: Trump rendeletének hatálya azokra a brit állampolgárokra sem terjed ki, akik a megnevezett hét országból indulnak az Egyesült Államokba, akkor sem, ha ezen országok valamelyikében születtek.

Csak azok a kettős állampolgárok számíthatnak fokozott ellenőrzésre, akik a hét ország valamelyikéből indulnak, például egy brit-líbiai kettős állampolgár, aki Líbiából kíván beutazni az Egyesült Államokba – áll a brit külügyminisztérium tájékoztatásában. A tárca szerint az amerikai kormány megerősítette erőteljes elkötelezettségét az Egyesült Királyságból érkezők beutazási kérelmének gyors, hatékony feldolgozása mellett.

Vasárnap a Downing Street szóvivője közölte, hogy Theresa May nem ért egyet Donald Trump megközelítésével, és a brit kormány nem kíván hasonló intézkedéseket hozni. Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnapi nyilatkozatában „szégyenteljesnek és kegyetlennek” minősítette az amerikai elnök által elrendelt beutazási intézkedéseket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek