Megint többlettel zárt a német költségvetés

A menekültügy 21,7 milliárd eurós forrásigénye miatt nem kellett megszorításokat bevezetni vagy más területről átcsoportosítani forrásokat, és a menekültválság folytatódásának ellenére ismét többlettel zárt az államháztartás: 311,2 milliárd euró kiadás mellett 317,4 milliárd euró bevétel keletkezett, a többlet így 6,2 milliárd eurót tett ki.

A német szövetségi kormány 21,7 milliárd eurót fordított 2016-ban a menekültügyre a pénzügyminisztérium pénteki adatai szerint. A pénz nagyjából egyharmadát, 7,1 milliárd eurót nem Németországban költötték el, hanem a menekülés okainak felszámolását célzó erőfeszítésekre és a hazájuk térségében élő menekültek támogatására fordították, például az EU-Törökország menekültügyi megállapodás és a Szíria megsegítésére szervezett tavaly februári londoni adományozói konferencia révén indított programok keretében.

A Németországban elköltött mintegy 14,6 milliárd euró legnagyobb részét – 9,3 milliárd eurót – a menedékkérők és menekültek ellátásáért felelős tartományok és helyi önkormányzatok támogatására fordították. A tárca kimutatása szerint a harmadik legnagyobb tétel a társadalmi beilleszkedést segítő programok költsége volt, erre a területre 2,1 milliárd euró jutott.

A menekültügyre fordított állami kiadások hatalmas konjunktúra-élénkítő programot jelentenek – mondta a Bild című lapnak Ferdinand Fichtner, a berlini DIW gazdaságkutató intézet elemzője, aki szerint a pénz mintegy 90 százaléka a gazdaságba került, például a menedékkérők, menekültek által élelmiszerre vagy lakbérre fordított kiadások révén.

A pénzügyminisztérium tervei szerint az idén 21,3 milliárd eurót fordítanak a menekültügyre. A szövetségi belügyminisztérium adatai szerint 280 ezer menedékkérő érkezett 2016-ban Németországba, ez alig egyharmada a 2015-ös 890 ezernek.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »