Szigorúbb vízumszabályokról és a falépítésről szól Trump munkanapja

Donald Trump az ABC televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: a mexikói határon létesítendő fal építési terveinek kidolgozása azonnal megkezdődik, s maga az építkezés is hónapokon belül megindul.

Donald Trump utalt arra: változatlanul azt akarja, hogy Mexikó száz százalékig kifizesse a fal költségeit – az elnök kifejtette: viszonylag gyorsan megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy Mexikó hogyan térítse meg ezeket a költségeket. A választási kampányban Donald Trump többször kijelentette, hogy a falépítést Mexikó finanszírozza majd, most először fogalmazott úgy, hogy Mexikó később téríti meg az építkezés költségeit.

A leghatározottabban kizárta ugyanakkor, hogy a falépítést az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák.
“Majd kifizetik, ennek meglesz a formája” – fogalmazott, hozzátéve: “amit teszek, az jó az Egyesült Államoknak”.

Mexikóra vonatkozóan pedig úgy nyilatkozott, hogy egy erős mexikói gazdaság az USA-nak is érdeke és továbbra is szeretne produktív kapcsolatot fenntartani az Egyesült Államok déli szomszédjával.
Erre a bejelentésre a mexikói peso erősödésbe kezdett és 1,6%-ot emelkedett a dollárral szemben, ami november 15 óta a legnagyobb napi pozitív elmozdulás.

Trump a tervek szerint rövidesen a belbiztonsági minisztériumba látogat, s várhatóan ott írja alá a fal építéséről szóló elnöki rendeletet egy sor más, a migrációs politikára vonatkozó rendelettel együtt.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a várható elnöki rendeletek rögzítik majd, hogy megnövelik a bevándorlási hivatalnokok létszámát, megerősítik a határvédelmi szerveket, átmeneti beutazási tilalmat vezetnek be a menekültek nagy részének befogadására, és Szíriából, valamint a Közel-Kelet hat másik országából bevándorolni szándékozók számára felfüggesztik a vízumkiadást.

Forrás: MTI / Marketwatch

Friss hírek

Biden sakkozna az üzemanyagadóval

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra kérte az amerikai kongresszust, hogy 3 hónapra függessze fel az üzemanyagokra kivetett szövetségi adót, amivel a Fehér Ház a magas inflációt igyekszik letörni, valamint azt kívánja demonstrálni, hogy az amerikai kormány figyel az emelkedő árak családi költségvetésekre gyakorolt negatív hatására - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap szerdán.

Read More »

Újra 13 ezer pont alatt jár a DAX

A DE30 legutóbbi próbálkozása a csökkenő trend megtörésére nem járt sikerrel, a hangulatromlás oka ismét a recessziótól való félelem. Jerome Powell, a Fed elnöke ma az amerikai szenátus előtt fog beszélni féléves meghallgatása keretében.

Read More »