Nem tudnak megegyezni a szíriai béketárgyalások résztvevőiről

A damaszkuszi kormány szerdán elutasította, hogy Szaúd-Arábia és Katar részt vegyen a január 23-án Asztanában esedékes, Szíriáról szóló béketárgyalásokon – erősítette meg Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes.

„Amikor majd Katar és Szaúd-Arábia felhagynak a terrorizmus támogatásával, akkor megtárgyaljuk a béketárgyalásokon való részvételük ügyét” – mondta nyilatkozatában a tisztségviselő a libanoni al-Majadin televíziós lánc által az interneten közzétett egyik interjújában.

A feltételezett amerikai részvételt illetően hozzátette, hogy mindenkinek, aki a szíriai konfliktus megoldásán őszintén fáradozik, részt kell vennie a béketárgyalásokon, harcolnia kell a terrorizmus ellen, ugyanakkor tisztelnie kell Szíria szuverenitását. Mekdad emlékeztetett arra, hogy Washington megtiltotta a terroristacsoportok támogatását, kényszerítette Törökországot Szíriával határos határainak megnyitására, és megbüntette a terrorizmust pénzzel és fegyverrel támogatókat, köztük Szaúd-Arábiát és Katart – tette hozzá. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azonban kedden jelezte, hogy Teherán ellenzi az amerikai részvételt az asztanai konferencián.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyelőre az USA és Irán jött ki rosszul a szíriai konfliktusból

A törökök továbbra sem hisznek az Aszad által vezetett Szíriában

Már a vízért is harcolnak Szíriában

Az asztanai béketárgyalások megtartása az arab országban jelenleg érvényben lévő fegyverszünet feltétele, amelyet Oroszország, mint a damaszkuszi kormány szövetségese és Törökország, mint az ellenzéki erők pártfogója kötött.

A szíriai vezetés nem hozta nyilvánosságra delegációjának összetételét, a másik oldalon a lázadócsoportok legfontosabb vezetői képviseltetik magukat. Közülük korábban Mohamed Allús, a Dzsais al-Iszlám nevű felkelőszervezet politikai vezetője jelezte, hogy ő kívánja vezetni az ellenzék küldöttségét.

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »