Montebourg meglepetést okozhat a francia balos előválasztáson

A francia baloldali elnökjelöltek első, csütörtöki televíziós vitájában a nézők 29 százaléka a Szocialista Párt baloldalához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető Arnaud Montebourg volt gazdasági minisztert találta a legmeggyőzőbbnek Manuel Valls volt miniszterelnök (26 százalék) és Benoit Hamon volt oktatási miniszter (20 százalék) előtt – derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek a BFM hírtelevízió számára készült gyors felméréséből.

A baloldali szimpatizánsok körében viszont Valls lett a győztes 28 százalékkal, Hamon került a második helyre 27 százalékkal, míg Montebourg-ra 23 százalék szavazott. A francia baloldali előválasztás jelöltjei csütörtök este első televíziós vitájukban, Manuel Valls volt francia kormányfőt kivéve, Francois Hollande francia államfő kormányzásának mérlegét bírálták.

Hét jelölt, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik. Közülük négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoit Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Két jelölt, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke.

A volt miniszterelnököt leszámítva valamennyi jelölt csalódottságát fejezte ki a népszerűtlenségi rekordokat döntő szocialista államfő kormányzását illetően. Francois Hollande december elején jelentette be, hogy nem jelölteti magát egy második mandátumra.

A baloldali előválasztás győztese lesz a szocialisták és az őket támogató kisebb pártok hivatalos jelöltje az elnökválasztáson.

Emmanuel Macron és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon viszont nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindketten közvetlenül az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak rajthoz, így 2002-höz hasonlóan több baloldali jelölt is megmérkőzik majd a konzervatív jelöltté választott Francois Fillonnal és Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével.

A hét jelölt, az előválasztás első fordulója előtt, a jobboldali államfőjelölt-állító választáshoz hasonlóan, három televíziós vitában, legközelebb január 15-én és 19-én mérkőzik meg egymással. Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, a második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül be, s január 25-én egy utolsó televíziós vitában mérkőznek meg egymással.

A baloldali előválasztás esélyesének Manuel Valls számít, a felmérések szerint az első fordulót biztosan nyerheti, de miután az előnye hétről hétre csökken, a második fordulóban akár ki is kaphat. Rajta kívül Montebourg-nak és Hamonnak van esélye a felmérések szerint a második fordulóba jutni és ott megfordítani az eredményt.

Négy hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutnia a második fordulóba, s a jelenlegi helyzet szerint az államfői szék sorsa Francois Fillon és Marine Le Pen között dőlhet el.

Kapcsolódó cikkünk: Le Pen lehet a befutó a francia elnökválasztás első fordulójában

Elemzők szerint a televíziós vita célja elsősorban a jelöltek hitelének visszaszerzése a népszerűtlen baloldali kormányzást követően, illetve a választók mobilizálása az előválasztásra. A vita nézettsége jelzésértékű lehet a várható részvételt illetően. Öt évvel ezelőtt közel 5 millióan követték figyelemmel a baloldali tévévitákat, majd 2,6 millióan vettek részt az előválasztás első fordulójában. A Szocialista Párt célja, hogy idén legalább 2 millióan az urnákhoz vonuljanak a jelöltállító-választás első fordulójában.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »