Előrehozott választások jöhetnek Törökországban

Előrehozott választásokat kell kiírni Törökországban, ha a parlament nem szavazza meg az államfő jogköreit kiszélesítő alkotmánymódosítást – jelentette ki csütörtökön a kormánypárt egyik képviselője, az alkotmányügyi bizottság elnöke, akit az Anadolu hírügynökség idézett.

„Ha a javaslat nem megy át a törvényhozásban, Törökország kénytelen lesz választásokat tartani, még ha ezt nem is akarja senki” – mondta Mustafa Sentop.

A török parlament a héten kezdte el tárgyalni az alkotmányreform javaslatait, amelyek bevezetnék a Recep Tayyip Erdogan államfő és támogatói által régóta kívánt elnöki rendszert. A reformjavaslatok szerint a következő elnök- és parlamenti választások 2019-ben lennének Törökországban. A megváltoztatott alkotmány értelmében Erdogan nevezhetne ki és meneszthetne minisztereket, ismét ő lehetne a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezetője, és elnökként egészen 2029-ig kormányozhatna.

A fő ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) – a második legnagyobb ellenzéki – attól tartanak, hogy a tervezett alkotmánymódosítások révén csak nőni fog az Erdogan-rendszer tekintélyelvű jellege.

Az alkotmányügyi bizottság elnöke délelőtti nyilatkozata előtt, az alkotmánymódosítás szerdán éjszakába nyúló vitáján, pontosabban a bizonyos cikkelyekről szóló titkos szavazáson verekedés tört ki a kormányzó AKP és az ellenzéki CHP képviselői között.

A CHP képviselői ugyanis tiltakoztak az ellen, hogy az AKP honatyái nem a titkos szavazás biztosítására létesített fülkében adták le a voksukat. Tömörülés alakult ki a szónoki emelvény körül, és ezt egy CHP-képviselő elkezdte filmre venni a mobiltelefonjával. Az AKP képviselői ki akarták kapni a telefont a kezéből, és ez váltotta ki a lökdösődést és az ökölcsapásokat.

Az Erdogant támogató AKP és a nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) azzal az indoklással akarja átpréselni a parlamenten az alkotmánymódosítást, hogy egy erős elnöki rendszerben elkerülhető a borulékony kormánykoalíciók megalakulása, mint hogy ilyenek már többször léteztek. Az alkotmánymódosítás parlamenti elfogadásához a képviselők 60 százalékának jóváhagyása kell. Ha ez meglesz, akkor a változtatásokról tavasszal népszavazást is rendeznének.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »