Korrupció Dél-Koreában: gyanúsított lett a Samsung vezére

Gyanúsítottként hallgatja meg a Samsung vállalatcsoport vezetőjét az illetékes dél-koreai ügyészség a Pak Gun Hje államfő elleni korrupciós eljárásban – jelentették be szerdán hivatalosan.

Az ügyészi hivatal azt szeretné megtudni Li Dzse Jongtól, a konglomerátum megbízott vezetőjétől, aki egyúttal a Samsung Electronics alelnöke, hogy a csoport juttatott-e kenőpénzt az államfő hivatalos tisztség nélküli bizalmasának, a per középpontjában álló Csoj Szun Szilnak, hogy ezáltal üzleti előnyökre tegyen szert.

Az egyik lehetséges előny, amelyhez legfőképpen Li Dzse Jong és családja juthatott kenőpénz által 2015-ben, hogy a kormány – pontosabban egy állami nyugdíjalap – úgy döntött, támogatja két Samsung-leányvállalat, a Samsung C and T és a Cheil Industries összeolvadását. Az állami nyugdíjalap a Samsung C and T legnagyobb részvényese. A kisebbségben lévő többi részvényes ellenezte a fúziót. Az összeolvadás révén Li Dzse Jong úgy tudta növelni befolyását a Samsung Electronicsban, hogy ne kelljen abban további részvényeket vásárolnia.

Az ügyészek várhatóan csütörtökön kezdik el kérdezni Li Dzse Jongot arról, hogy a Samsung Csoport miért utalt pénzt a Csoj Szun Szil által irányított két állami alapítványnak, és egyebek között miért vett drága lovakat Csoj lányának – közölte az ügyészi hivatal szóvivője.

A múlt hétfőn nyomozók már kihallgatták a Samsung két vezetőjét – köztük Li Dzse Jong mentorát -, egyelőre tanúként.

Kapcsolódó cikkeink:

Li Dzse Jong már megjelent egy parlamenti közmeghallgatáson decemberben, és akkor azt vallotta, hogy nem tudott arról a döntésről, miszerint lovakat vegyen a cég Csoj Szun Szil lányának. Tagadta, hogy a Samsung bármilyen előnyhöz akart jutni az alapítványok támogatásával.

Li Dzse Jong 2014 óta vezeti a konglomerátumot, amikor apja, a cégalapító Li Kun Hi egy szívroham következtében alkalmatlanná vált a csoport irányítására.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Tetszik az EU-nak Ausztria helyreállítási terve

Ausztriába ért az Európai Unió mind a 27 tagállamát érintő turné, amelyen Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen találkozik az egyes országok vezetőivel és áttekintik a Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag országonkénti terveit. 

Read More »

Hétindító elemzés: DAX, Nasdaq, olaj és dollár

Ezen a hétfőn is jelentkezünk heti SURF elemzésünkkel, melyben közkedvelt befektetési eszközök árfolyammozgásait lehet végigkövetni egy újszerű megközelítés mellett. A mai videóban az EUR/USD. az AUD/USD az olaj és a DAX, valamint új belépőként a Nasdaq, azaz az amerikai technológiai index szerepel.

Read More »