Az oroszok válasz nélkül hagyják az amerikai diplomáciai intézkedéseket

Az orosz külügyminisztérium 35 amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Vlagyimir Putyin elnöknek, válaszul az előző nap bejelentett hasonló amerikai intézkedésre – jelentette be Szergej Lavrov, a tárca vezetője pénteken Moszkvában.

A külügyminiszter hozzátette: a tárca emellett azt javasolja, hogy tiltsák meg az Egyesült Államoknak két létesítmény használatát. Lavrov kijelentette: az amerikai vádak alaptalanok, de Moszkva nem hagyja válasz nélkül az amerikai szankciókat és a kölcsönösség elve alapján cselekszik.

Washington csütörtökön újabb szankciókat vezetett be orosz természetes és jogi személyekkel szemben, mert úgy véli, hogy Oroszország hackertámadásokkal beavatkozott a novemberi elnökválasztásba. Emellett 35 orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból, mert diplomata státusukkal ellentétes tevékenységet folytattak amerikai területen. Washington két, korábban általuk használt épületből is kitiltott minden orosz diplomatát, mert az amerikai hatóságok szerint ott hírszerzési tevékenység folyt.

Televíziós beszédében Lavrov közölte: Washington moszkvai nagykövetségének 31 és a szentpétervári amerikai főkonzulátus négy diplomatájának kiutasítására tettek javaslatot. Kérték továbbá, hogy tiltsák meg a Szerebrjanij Bor nevű moszkvai elővárosban lévő villa és a Dorozsnaja utcában található raktárépület használatát az amerikai diplomatáknak.

Putyin közleménye meglepő

Moszkva nem utasít ki senkit válaszul az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciókra. Barack Obama távozó amerikai elnök kormányának lépései provokatívak, céljuk az orosz-amerikai kapcsolatok további aláásása – közölte pénteken Vlagyimir Putyin orosz államfő és sajnálatát fejezte ki, hogy Obama „ilyen módon” fejezi be elnökségét. Az orosz államfő a hivatala által kiadott közleményében leszögezte, hogy Moszkva nem fog problémákat okozni az amerikai diplomatáknak, és kijelentette: „senkit sem fogunk kiutasítani”.

Barack Obama, a januárban leköszönő amerikai elnök decemberben hozott egy utolsó döntést és feloldotta a szíriai lázadóknak szánt fegyverszállításokra vonatkozó egyes korlátozásokat.

Az orosz külügyminisztérium “ellenséges cselekedetnek” tekinti, hogy az Egyesült Államok könnyíti a szíriai lázadóknak való fegyverszállításra vonatkozó korlátozásokat, ez utóbbi intézkedés ugyanis veszélyezteti az orosz harci repülőgépeket és a katonai személyzetet – jelentette a RIA orosz hírügynökség.

Oroszország fenntartja magának a jogot arra, hogy válaszlépéseket tegyen, de nem fog „lesüllyedni” a felelőtlen diplomácia szintjére. Az orosz amerikai kapcsolatok helyreállítására tett további lépéseket pedig Donald Trump megválasztott amerikai elnök leendő kormányának politikájától teszik majd függővé – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Putyin az orosz diplomaták kiutasításával kapcsolatban közölte azt is, hogy „az Egyesült Államokból hazatérő orosz diplomaták otthon, családjaik és barátaik körében töltik az újévi ünnepséget”. Az orosz elnök egyúttal meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták összes gyermekét a Kremlben rendezendő újévi és (ortodox) karácsonyi ünnepségre.

Közleménye végén Putyin boldog újévet kívánt Donald Trumpnak és az amerikai népnek.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »