Szerbia begyűjtött egy kis orosz haditechnikát

Szerbia katonailag semleges ország, és az is marad, mindazonáltal szorosabb politikai, gazdasági és katonai együttműködésre van szüksége Oroszországgal – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök moszkvai látogatásakor a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) csütörtöki beszámolója szerint.

A szerb kormányfő azért utazott az orosz fővárosba, hogy hat MiG-29-es vadászgép vásárlásáról tárgyaljon. Mint mondta, a gépeket Szerbia ingyen kapja Moszkvától, Belgrádnak csak a felújítási költségeket – 180-230 millió eurót – kell kifizetni. Rámutatott ugyanakkor, hogy ezek a gépek piaci áron 600 millió euróba kerülnének, így Szerbia nagyon előnyös ajánlatot kapott.

Aleksandar Vucic magyarázata szerint a hat gépet vagy márciusban szállítják Szerbiába, ahol felújítják őket, vagy Oroszországban újítják fel őket, akkor viszont csak novemberben kerülnek Szerbiába.

A MiG-ek mellett Szerbia 30 darab T-72S típusú harckocsit, valamint 30 darab BRDM-2 típusú harci, páncélozott felderítő járművet kapott Oroszországtól – tette hozzá a szerb kormányfő, majd úgy folytatta: mindezeken felül a Buk légvédelmi rakétarendszer valamely típusának megvásárlását is tervezi Belgrád.

A szerb hadsereg felszerelését a mai napig az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul, így az orosz katonai együttműködés voltaképpen a korábbiak folytatásának tekinthető.

Noha Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagságának elnyerésére törekszik, szoros történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, amelyeket nem áll szándékában megszakítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »