Voksolnak az elektorok, Trump kétségkívül megszerzi a többségi szavazatot

Hely idő szerint hétfőn adja le szavazatát az elektori kollégium 538 tagja az új elnökre az Egyesült Államokban.

Az amerikai választási törvény értelmében az elektori kollégium tagjai a december második szerdáját követő első hétfőn – vagyis nagyjából hat héttel az elnökválasztás után – adják le hivatalosan szavazatukat az Egyesült Államok új elnökére és alelnökére. Az elektori szavazás eredményét január 6-án közlik a kongresszussal, és a végeredményt ezt követően hirdetik ki hivatalosan. Az új elnököt január 20-án iktatják be hivatalába.

Az elektorok voksolása az egyes szövetségi államokban és Washington DC-ben általában formalitás, hiszen az elnökválasztás végeredménye már a november 8-i szavazás után kiderült. A republikánus Donald Trump az elektori szavazatok egyértelmű többségére – 30 szövetségi államban összesen 306 elektori voksra – tett szert az elnökválasztás eredménye alapján. Érdekesség, hogy demokrata párti ellenfele, Hillary Clinton viszont megszerezte a választópolgárok által leadott összes szavazat többségét.

Trump várhatóan el is nyeri majd az elektorok voksának többségét, de az elektori kollégium szavazását idén mégis a szokásosnál nagyobb figyelem övezi, miután több elektort is arra kértek, hogy menjenek szembe az államukban a novemberi elnökválasztáson született eredménnyel, és ne Trumpra szavazzanak. Feszültséget okoztak a médiában megjelent hírek is, amelyek szerint Oroszország – kifejezetten Donald Trump érdekében – hackertámadásokkal próbált beavatkozni az elnökválasztás folyamatába.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A novemberi választást követő hetekben az emberek több elektort e-mailekkel és telefonhívásokkal bombáztak, és azt követelték tőlük, hogy ne Trumpra szavazzanak. Csaknem ötmillióan írták alá azt az internetes petíciót, amelynek célja, hogy megakadályozzák Donald Trump hivatalba lépését. „Felszólítjuk a +lelkiismeretes elektorokat+, hogy védjék meg az alkotmányt Donald Trumptól, és támogassák a leadott szavazatok szerinti győztest” – olvasható a petícióban.

Nincs nyoma azonban az amerikai elnökválasztás eredményének megváltoztatásához elegendő erejű lázadásnak. Ha esetleg egy-egy elektor enged is a nyomásnak és Clintonra szavaz, Trump kétségkívül úgy is könnyedén megszerzi a többséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »