Újabb népszavazás vár az olaszokra, lenulláznák Renzi reformjait

Alig ért véget az olasz alkotmányos reformról szóló népszavazás, máris egy újabb ügy került elő, amiben a népnek kell döntenie – ezúttal a Renzi által bevezetett munkaügyi reformot nulláznák le a szakszervezetek.

Az olasz alkotmánybíróság bejelentette, hogy fontolóra veszi a munkaügyi reformról szóló népszavazás kiírásának kérdését – a döntést január 11-én hozzák meg, de az előzetes várakozások szerint elegendő aláírás összegyűlt a folyamat megindításához, így az olaszokra újabb népszavazás várhat.

A téma, amiről szavaznának pedig épp a most lemondott Matteo Renzi által bevezetett munkaügyi reform, melynek keretében lazítottak a munkaügyi szabályokon, lehetővé téve ezzel az olasz vállalatoknak, hogy könnyebben köthessenek tartós, teljes munkaidőre vonatkozó munkaszerződéseket a munkavállalóikkal.

A reform visszavonása – amit a szakszervezetek a munkavállalók jogainak csökkentésére hivatkozva szeretnének elérni – amellett, hogy gyakorlatilag lenullázná a Matteo Renzi által elindított folyamatokat, újra azt a jelzést küldené a világ felé, hogy Olaszország nem nyitott a reformokra, így viszont csak tovább romlana az ország már most sem túl fényes versenyképessége. Renzi működése alatt éppen ellentétes irányba, a reformok felé mozdult (volna) el Olaszország, de ez most fordulni látszik.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Ha az alkotmánybíróság engedélyezi a népszavazást, az átmeneti olasz kormány csak előrehozott választások kiírásával késleltetheti azt – ez esetben a munkaügyi reformról szóló népszavazásra várhatóan csak 2018-ban kerülne sor, már az új kormány hatáskörében.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »