15 év után sem engedik el a kínai vámokat

Kína a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) felkérte az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy a kínai import esetében a dömpingár-ellenes intézkedésekre a WTO által elfogadott szabályokat alkalmazza – jelentette be az ország kereskedelmi minisztériuma hétfőn.

A Kína WTO-csatlakozásakor, 2001-ben kötött megállapodás tizenöt éves átmeneti időszakra engedélyezte a WTO tagjainak, hogy Kínát nem-piaci gazdaságként kezelje, a kínai importra így eltérő módon vethettek ki dömpingvámot a megállapodás lejártáig, 2016 december 11-éig, de az egyezmény hatálya tegnap lejárt.

Sajnálatos módon az Egyesült Államok és az Európai Unió még nem tett eleget erre vonatkozó kötelezettségének, közölte a minisztérium. Jelenleg többek között ez a két kereskedelmi partner veti ki a legtöbb dömpingellenes intézkedést a Kínából származó árukra. Ezek komolyan sújtják a kínai exportot és munkaerő-piacot, és Kína kihasználja a WTO adta lehetőségeket a jogai védelmében, áll a minisztérium nyilatkozatában.

  • Az EU inkább tovább szigorítana
Az Európai Unió októberben ideiglenes importvámot vezetett be két, Kínából érkező fémtípusra az EU szerint tisztességtelenül alacsony árak kompenzálása érdekében. A két új vámtétel annak a két éve indított védelmi stratégiának a része, mellyel megpróbálják visszaszorítani a kínai acélimportot, az unión belüli termelők szerint ugyanis a kínaiak a túltermelés miatti feleslegüket akár veszteséggel is hajlandóak értékesíteni.

További részletek

Penny Pritzker amerikai kereskedelmi miniszter novemberben közölte, hogy még nem jött el annak az ideje, hogy az Egyesült Államok változtasson saját módszerén, és hogy egyik nemzetközi kereskedelmi szabály sem kötelezi őket annak változtatására.

Az Egyesült Államok már többször hangoztatta, hogy például az acél- és alumíniumiparban a reformok hiánya fölös kapacitást és túltermelést eredményezett Kínában, ezzel veszélybe sodorva ezen nyersanyagok világpiacát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »