A románok belefáradtak a demokráciába

A választópolgárok érdektelensége, az urnáktól való tömeges távolmaradása döntötte el a romániai parlamenti választások eredményét – írták hétfőn a romániai lapok.

A liberális Adevarul című újság kiemelte, hogy a 40 százalék alatti részvétel az egyik legalacsonyabb a rendszerváltás utáni romániai választások történetében. Megállapította: az első helyen végzett balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmi aránya előzmény nélküli a párt történetében, és a legnagyobb 1990 óta, amikor közvetlenül a forradalom után megalakult Nemzeti Megmentési Front (FSN) aratott elsöprő sikert. A vasárnapi választások részleges eredményei szerint a PSD a voksok több mint 45 százalékát gyűjtötte össze.

A lap szerint a választások vesztese a Klaus Iohannis államelnököt támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely annak ellenére, hogy 30 százalékos eredményt tűzött ki célul, a voksoknak a 20 százalékát gyűjtötte össze. A lap úgy véli, ez az eredmény az ellenzékbe küldi a liberálisokat, és utópiának tűnik, hogy Dacian Ciolos jelenlegi kormányfő tisztségében maradhasson. Ciolost a liberálisok támogatták kormányfő-jelöltként.

A lap kiemelte, hogy a “rendszerellenes” Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megismételte a nyári helyhatósági választáson elért jó szereplését, és ezzel a harmadik legerősebb párttá lépett elő.

A jobbközép Hotnews.ro hírportál kommentátora szerint Klaus Iohannis elnöknek nem maradtak eszközei megakadályozni Liviu Dragnea PSD-elnököt abban a törekvésében, hogy kormányfő legyen. Dragneát korábban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben, és Iohannis novemberben kilátásba helyezte, hogy nem lesz Romániának elítélt miniszterelnöke. A portál szerint azonban Dragneának a választások utáni első nyilatkozata viszont azt jelzi, hogy kormányfő akar lenni.

A kommentátor két lehetőséget tart valószínűnek, az egyik szerint Iohannis kiegyezik Dragneával egy olyan miniszterelnök-jelöltben, aki Dragnea irányítása és befolyása alatt áll, a másik szerint a felek mereven kitartanak álláspontjaik mellett, ami politikai válságot idézhet elő.

Az Evenimentul Zilei című napilap kommentátora a liberálisok nagyarányú vereségét nevezte a választások legnagyobb meglepetésének.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply