Trump embere már Moszkvában van

Moszkvába érkezett Carter Page, Donald Trump megválasztott amerikai elnök tanácsadója, hogy befolyásos orosz üzletemberekkel és szellemi vezetőkkel tárgyaljon – jelentette csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A Reuters hírügynökség szerint Page-et korábban Trump külpolitikai tanácsadójaként tartották számon. „Befolyásos üzletemberekkel és szellemi vezetőkkel fogok tárgyalni” – tájékoztatta moszkvai programjáról a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget Carter Page. Elmondta, hogy december 13-ig marad az orosz fővárosban.

Page korábban úgy nyilatkozott, hogy a megválasztott amerikai elnök kormányzatának olyan emberekre van szüksége, akik hisznek az amerikai-orosz kapcsolatokban rejlő lehetőségekben. Szavai szerint a két ország között nem alakulhat ki párbeszéd a Vlagyimir Putyin orosz elnökbe vetett bizalom nélkül.

Az amerikai üzletember Moszkvába érkezése, valamint a pontos státusa körüli bizonytalanság nagy figyelmet váltott ki az orosz fővárosban. Maga Trump még az előválasztási küzdelem során, a The Washington Post című lapnak márciusban adott interjújában öt külpolitikai tanácsadója egyikeként nevezte meg. A széles körű orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező Page ennek nyomán a Bloomberg hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a Moszkva ellen az ukrajnai szerepvállalása miatt bevezetett szankciók több potenciális ügyletet meghiúsítottak, és lenyomták a Gazprom részvényeinek árát, amelyekből ő is vásárolt.

Később azonban, mint arra az orosz RBK gazdasági napilap online kiadása felhívta a figyelmet, amikor de facto eldőlt, hogy Trump lesz a Republikánus Párt hivatalos jelöltje, a tanácsadó elhatárolódott az elnökjelölttől. Júniusban, amikor néhány nappal a republikánusok clevelandi országos konvenciója előtt Moszkvában tartott egy gazdasági témájú előadást, a szankciók eltörlésének lehetőségét feszegető újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem képviseli Trumpot, és magánszemélyként érkezett az orosz fővárosba.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta akkor, hogy nincs tudomása az üzletember és az orosz kormány közötti kapcsolatfelvételről. Maga Page megkerülte, hogy a moszkvai politikai kapcsolatairól beszéljen.

Az elnökválasztási küzdelem során, a demokrata tábor követelésére az amerikai titkosszolgálatok vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy Page milyen kapcsolatban áll az orosz vezetéssel. A hírszerzési forrásokra hivatkozó Yahoo amerikai hírportál szerint az üzletember idén szeptemberben folyosói beszélgetések során olyan ígéretet tett, hogy Trump győzelme esetén eltörölnek majd olyan büntetőintézkedéseket, amelyeket magas rangú orosz tisztségviselők ellen vezettek be, és találkozott a Vlagyimir Putyin elnök bizalmasának tekintett Igor Szecsinnel, a Rosznyefty igazgatójával, volt miniszterelnök-helyettessel. A Yahoo úgy értesült, hogy megbeszélést folytatott a Kreml-apparátus belpolitikai osztályának helyettes vezetőjével, Igor Gyivejkinnel is.

A találkozók tényét hivatalosan nem erősítették meg. A nagy port felvert cikkek nyomán Trump kampányfőnöke, Kellyanne Conway azt állította, hogy Page nem tagja a republikánus választási stábnak, nem vesz részt a biztonságpolitikai tájékoztatókon, és hogy ő maga sohasem beszélt vele.

Carter Page, aki a Global Energy Capital elnevezésű, az energiaszektorra szakosodott befektetési és tanácsadó cég alapítója, sokáig dolgozott Oroszországban. Ő volt a felelőse a Merrill Lynch befektetési bank moszkvai irodája megnyitásának, és ő vitte ott a Gazprommal és a JeESz Rosszii villamosipari vállalattal kapcsolatos ügyeket.

A Global Policy tudományos folyóiratban megjelent cikkeiben bírálta azokat az amerikai politikusokat, akik nem tudtak megszabadulni hidegháborús beidegződéseiktől. Szavai szerint az orosz cégekkel folytatott közvetlen együttműködés során szerzett tapasztalatai alapján gyakorlatiasabb tanácsot tud adni Trumpnak, mint a washingtoni politológiai központoknak a dolgokat távolról figyelő szakértői.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek