Máris megvan az első kieső az OPEC-egyezményből

Az olajkitermelési kvóták csökkentésével nem ért egyet, ezért felfüggeszti OPEC tagságát Indonézia – jelentette be az ország energiaügyi minisztériuma csütörtökön.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerdán állapodott meg a termelés csökkentéséről azzal a céllal, hogy ismét növekedési pályára állítsa a kőolaj világpiaci árát.

A kartell Indonéziától napi 37 ezer hordó csökkentést kért, ami az ország kitermelésének 5 százaléka, de Indonézia legfeljebb napi 5 ezer hordó csökkentést fogadott volna el, mivel a 2017-es költségvetésnek szüksége van a már bekalkulált olajbevételekre – mondta Ignasius Jonan energiaügyi miniszter.

Az ország jelenleg nettó olajimportőr, ezért a csökkentés és egy esetleges olajár emelkedés összesített hatása kedvezőtlen hatással lenne az országra – tette hozzá.

Az egyelőre nem világos, hogy ki döntött a felfüggesztésről, az OPEC katari elnöke szerint a kartell függesztette fel az ország tagságát, és nem fordítva. Az OPEC elvárása, hogy minden tagja részt vegyen a termeléscsökkentésben, bár Irán, Líbia és Nigéria mentességet kapott ez alkalommal.

Az OPEC-hez 1962-ben csatlakozott Indonézia tagságát legutóbb 2009-ben függesztették fel. Abban az évben a visszaeső kitermelése miatt ugyanis nettó olajimportőrré vált, ami tagságot kizáró ok.

Az ország az idei év elején lett ismét az egyetlen délkelet-ázsiai tagja az olajszervezetnek – de úgy tűnik, ez nem sokáig tartott. Bár olajipara továbbra is kulcsfontosságú, az elapadó olajmezők és az új lelőhelyek hiánya miatt a PricewaterhouseCoopers (PwC) számítása szerint az ország költségvetési bevételének már csak 3,4 százaléka származik ebből az ágazatból.

  • Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »