A köztársasági gárda különleges alakulatát is bevetették Aleppóban

Mintegy 27 ezren menekültek el a kormányerők által ostromlott Kelet-Aleppóból – közölte Jan Egeland, az ENSZ szíriai különmegbízottjának humanitárius tanácsadója csütörtöki genfi sajtótájékoztatóján.

A szerdai állapot szerint „hozzávetőleg 18 ezer embert regisztráltak, akik Kelet-Aleppóból a város kormányerők uralta területeire menekültek, és egyre csak jönnek” – mondta Egeland. Hozzáfűzte: további 8500 ember a kurdok által ellenőrzött térségekbe szökött az elmúlt napokban.

Az ENSZ-megbízott szerint a világszervezet jelenleg Oroszországgal tárgyal humanitárius folyosók újranyitásáról Kelet-Aleppó felé és Moszkva ajánlatot is tett négy ilyen útvonalra. „Így ki tudnánk vinni legalább 400 sebesültet, egyben élelmiszert és egészségügyi ellátást juttathatnánk be. (…) Sehol máshol a világon nincsenek ennyire kiszolgáltatott emberek, mint Kelet-Aleppóban” – tette hozzá.

Az ENSZ szerint különös jelentőséggel bír, hogy elegendő szálláshelyet biztosítsanak az embereknek Észak-Szíriában, a város környékén. A világszervezet adataiból kitűnik, hogy összesen 400 ezer menekült lehet Aleppóban, akik segélyszállítmányokra vannak ráutalva. Novemberben azonban szinte semmilyen támogatást nem tudtak a rászorulókhoz eljuttatni.

Egeland rámutatott, hogy a felkelők kezén lévő területeken élő 250 ezer ember csak nyolc százaléka kapott élelmiszer, gyógyszer és ivóvíz segélyt.

A genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) tárgyalásokat folytat a damaszkuszi kormánnyal, hogy hozzáférjenek azokhoz az aleppói menekültekhez, akiket a hatóságok őrizetbe vettek, vagy átvilágítanak – mondta Dominik Stillhart, a szervezet műveleti igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek. Egyben rámutatott: az ICRC kapcsolatban áll a szíriai konfliktus feleivel, hogy a szervezet képes legyen élelmet és más ellátmányt szállítani a körülzárt kerületekben rekedt civileknek, valamint kivinni onnan a sebesülteket.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy a rezsim több száz menekültet vett őrizetbe és hallgatott ki. A szíriai hadsereg ugyanakkor visszautasította ezt az állítást. Az OSDH beszámolt arról is, hogy a szíriai hadsereg több száz elitkatonáját küldték Aleppóba, hogy a lázadók által tartott maradék területeket is elfoglalhassák. A város teljes északkeleti részének visszavételét követően a hadsereg most délnek és keletnek tör előre Aleppóban.

Az OSDH közleménye szerint a köztársasági gárda különleges alakulatait és a hadsereg 4. hadosztályát vezényelték Aleppóba a felkelők elleni utcai harcokhoz. Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója rávilágított, hogy a lázadók területei körül egyre szorosabbra fűzik a hurkot, és a katonák most a legsűrűbben lakott kerületek felé tartanak, ahol több felkelő is a lakosság közé vegyült. A hadseregnek ezért számos meglepetésszerű támadásra kell számítania – tette hozzá.

Az OSDH szerint a felkelők a kormányerők és szövetségeseik ellen végrehajtott ellentámadásukban visszafoglalták a déli fekvésű Sejk Szaid nevű kerület felét. A damaszkuszi rezsim az előző nap jelentette be, hogy erői teljesen ellenőrzésük alá vonták a kerületet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek