Óriási temetővé válhat a szíriai város

A szíriai Aleppó keleti része „óriási temetővé” válhat, ha a harcokat nem szüntetik be, és továbbra sem tud célba érni a humanitárius segítség – figyelmeztetett szerdán egy magas rangú ENSZ-tisztségviselő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Franciaország kérésére sürgősséggel összehívott ülésén Stephen O’Brian, az  ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese úgy vélte, hogy szombat óta 25 ezer civil menekült el Aleppó keleti részéből a kormányerők kezén lévő nyugati városrészekbe, illetve más szomszédos övezetekbe.

O’Brian szerint egyetlen szerda reggeli légitámadásnak több tucatnyi halottja volt. Hozzátette, hogy mentők híján a sebesülteket zöldséges kordékon voltak kénytelenek elszállítani. „Valószínűleg további ezrek menekülnek el, ha a következő napokban kiterjednek és fokozódnak a harcok” – figyelmeztetett.

Kapcsolódó cikkünk: Szíria: Visszafoglalják Aleppót a felkelőktől, ezrek menekülnek

„Felszólítjuk, sőt könyörögve kérjük a konfliktus által érintett feleket, és mindenkit, aki befolyással bír, tegyenek meg mindent tőlük telhetőt, hogy megvédjék a civileket, és biztosítsanak bejutást Kelet-Aleppó ostromlott részébe, mielőtt még az egy óriási temetővé válik” – jelentette ki. „Nincsenek már sem korlátok, sem átléphetetlen határok, a háború szabályait rendszeresen lábbal tiporják Szíriában”.

Az ENSZ gyógyszer- és élelmiszerkészleteket biztosított több tízezer ember ellátása számára, és a teherautói készek belépni Kelet-Aleppóba – hangsúlyozta. „Létfontosságú, hogy a szíriai kormány lehetővé tegye számunkra a munkatársaink biztonságos és szükségtelen korlátozások nélküli felvonultatását Aleppóban” – mondta O’Brien, aki mély aggódását fejezte ki a Kelet-Aleppóban csapdában rekedt mintegy 250 ezer lakos miatt. „Ezek a 150 napja ostromlott emberek sokáig nem fogják tudni túlélni”.

Az ENSZ főtitkár-helyettese sajnálkozását fejezte ki, hogy a Biztonsági Tanács „felhívásairól, kéréseiről, sőt követeléseiről a szemben álló felek egyáltalán nem vettek tudomást”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »