Több száz civil menekült el Aleppóból

Több mint négyszáz civil menekült el vasárnapra virradóra az észak-szíriai Aleppó keleti, a felkelők ellenőrizte részéből – számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil aktivistahálózat.

Az emberek nagyobb része a Hejdaríja és Saar negyedből érkezett, hogy az éjszaka leple alatt eljusson a kormányerők által szombaton elfoglalt Maszakin Hannano negyedbe. A terület visszafoglalása a damaszkuszi rendszer jelentős diadala, amelynek hírét a Szana állami hírügynökség közölte. A tájékoztatás szerint a negyed feletti ellenőrzéssel több száz civil – többségében nők és gyerekek – juthat el a város biztonságosabb részébe, hogy ott hajlékra és megfelelő segítségre találjon.

A negyedben vasárnap a kormányhadsereg átfogó aknamentesítési hadműveletbe kezdett. A szélsőséges lázadók ugyanis aláaknázták a házakat és az utakat, hogy a lakosok ne hagyják el a területet a humanitárius folyosókon. Az állami hírügynökség azzal vádolta meg a Fatah as-Sámra és Núreddín az-Zinki felkelőcsoportokat, hogy a civileket élő pajzsként használják a harcokban.

Eközben török tévéállomások a török vezérkarra hivatkozva arról számoltak be, hogy vegyi fegyvert vetettek be az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyveresei az ellenzéki erők ellen a török határtól mintegy 30 kilométerre fekvő Báb város térségében. A török hadsereg által támogatott szíriai felkelők jelenleg Szíria északi részén, közel a török határhoz próbálják meg kiverni állásaikból a dzsihadistákat.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »