Máris megvan Trump első női kinevezettje

Nikki Haley dél-karolinai kormányzót nevezi ki az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti pozíciójára Donald Trump megválasztott elnök – adta hírül az AP hírügynökség szerdán névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

A 44 éves Haley az első nő, aki magas rangú pozíciót kap a most formálódó Trump-adminisztrációban. Az AP forrásai szerint az új ENSZ-nagykövet kormánytagként fog dolgozni. (Nem minden amerikai elnök kezelte kormánytagként az ENSZ-nagykövetet, sőt a republikánusok mindeddig inkább tartózkodtak ettől – jegyezte meg az amerikai hírügynökség.)

Az ázsiai-amerikai Nikki Haley  (szülei Indiából vándoroltak be az Egyesült Államokba) nyíltan bírálta Donald Trumpot a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelem idején. A dél-karolinai kormányzó annak idején Marco Rubio floridai szenátor jelöltségéért kampányolt, majd Ted Cruz texasi szenátort támogatta, végül októberben úgy nyilatkozott, hogy – fenntartásai ellenére – Trumpra fog szavazni az elnökválasztáson.

Haley nem rendelkezik jelentős tapasztalattal a nemzetközi kapcsolatok terén, jellemzően kereskedelmi és fejlesztési megállapodásokat kötött olyan külföldi cégekkel, akik Dél-Karolinában kívántak befektetni. Kinevezése így inkább jelzésértékű lehet azoknak, akik a kampány során a bevándorlókhoz és a nőkhöz való hozzáállása miatt támadták Trumpot. 

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »