A britek lemondtak a többletes költségvetésről

A korábbi tervekkel ellentétben a brit kormány már nem törekszik az államháztartási többlet elérésére a 2019-2020-as pénzügyi évben, tekintettel a tervezettnél várhatóan gyengébb gazdasági növekedésre – mondta szerdán a brit pénzügyminiszter.

Philip Hammond a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló szokásos őszi parlamenti beszámolóban a brit EU-tagságról éppen öt hónapja, június 23-án tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás óta először tájékoztatta hivatalosan az alsóházi képviselőket a kormány új költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseiről. Hammond közölte: a népszavazási eredmény következményeinek figyelembevételével készített új számítások szerint a brit költségvetés halmozott hitelfinanszírozási igénye a 2021-ig terjedő előrejelzési időszakban várhatóan 122 milliárd fonttal haladja meg azt a szintet, amelyet a kormány a folyó pénzügyi évre márciusban beterjesztett költségvetésben valószínűsített.

A pénzügyminiszter szerint ebben a helyzetben a kormány már nem tartja magát ahhoz a célhoz, hogy az évtized végére többletbe kerüljön az államháztartás egyenlege. Hammond hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is célkitűzés a többletes államháztartási mérleg elérése a „lehetséges legközelebbi időpontban”, de ez csak a következő évtizedben várható.

A módosított prognózisok szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta az idei évre várt 87,3 százalék után a 2017-2018-as pénzügyi évben valamivel 90 százalék felett tetőzik.

A kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) modellszámításai Hammond ismertetése szerint azt mutatják, hogy az EU-népszavazás kimenetele keltette bizonytalanság miatt a brit gazdaság hosszú távú potenciális növekedési üteme 2,4 százalékponttal alacsonyabb a márciusi költségvetési előirányzatban szereplőnél. (Az OBR arra a feltételezésre alapozta új prognózisait, hogy az Egyesült Királyság 2019 áprilisában távozik az Európai Unióból.)

  • Kapcsolódó cikkünk:

Nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet a komoly reálgazdasági veszteségek kockázatára a brit EU-tagság megszűnésének következményeiről összeállított legutóbbi  tanulmányaikban. Az EY – korábbi teljes nevén Ernst & Young – pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének új, átfogó előrejelzése szerint ha Nagy-Britannia úgy távozik az Európai Unióból, hogy kilépésének időpontjában nincs kedvezményes kereskedelmi megállapodása az EU-val, akkor a brit hazai össztermék 2030-ra 4 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság akadálytalanul folytatódó EU-kereskedelem esetén addigra elérhetne.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének modellszámításai szerint ha Nagy-Britannia úgy lép ki az EU-ból, hogy távozásának pillanatáig semmilyen, vagy csak korlátozott kiterjedésű kereskedelmi megállapodásra jut az unióval, az 10-15 éves távlatban 5 százalékos, vagy ennél is nagyobb GDP-veszteséget okozhat a brit gazdaságnak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »