Érzik a mai választás súlyát a franciák, sokan szavaznak

Több mint egymillió választásra jogosult francia állampolgár adta le voksát vasárnap délig a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának első fordulójában – jelentette be Thierry Solere, a legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak által rendezett előválasztás szervezőbizottságának elnöke.

A több mint 10 ezer választási körzet 67 százalékában 1 millió 138 ezren voksoltak a délelőtti órákban, ami magas részvételt jelez előre. A legtöbb helyen legalább egy órát kell várakozni a szavazni szándékozóknak, akik türelmesen állnak kígyózó sorokban – este 7 óráig lehet szavazni, az első eredmények fél kilenc körül várhatók.

Az utolsó felmérések szerint szoros eredmény várható a három favorit, Nicolas Sarkozy volt államfő, és két volt miniszterelnök, Alain Juppé és Francois Fillon között.

Először rendez minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal fél évvel az elnökválasztás előtt. A voksolás tétje jelentős, hiszen a belviszályokban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált az elmúlt kormányzási időszakban, így a jobboldali elnökjelölt jó eséllyel a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban.

Jóllehet Le Pennek választásról választásra nő a támogatottsága, egyes – szélsőségesnek tartott – nézetei miatt a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenesnek tűnik az útja az államfői székig.

A három hónapig tartó kampány után a választás kimenete bizonytalan, és az eredményt elsősorban a részvétel fogja meghatározni. Elemzők szerint az alacsonyabb, 2 millió körüli részvétel Nicolas Sarkozynek kedvezhet, a szélesebb körű, a Köztársaságiak kemény magját meghaladó mobilizáció Alain Juppé vagy Francois Fillon sikerét vetítheti előre.

A november 27-i második fordulóba az első fordulóban első és második helyen végzett jelölt jut be.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »