Trump miatt emelt kamatot a mexikói jegybank

A mexikói központi bank 50 bázisponttal 5,25 százalékra, hétéves csúcsra emelte irányadó kamatát csütörtökön, arra figyelmeztetve, hogy fokozódtak a második legnagyobb latin-amerikai gazdaság körüli bizonytalanságok, miután Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson.

A Reuters által megkérdezett elemzők is 0,5 százalékpontos emelésre számítottak, de a piacok azt várták, hogy legalább 75 bázisponttal tolja feljebb a jegybank az irányadó bankközi kamatlábat, így a csalódást keltő döntés miatt a mexikói peso dollárhoz viszonyított árfolyama több mint 1 százalékos veszteségben zárt.

A mexikói jegybank a kamatemeléssel az inflációs nyomást és az inflációs várakozásokat is próbálja féken tartani, miután októberben másfél év óta először elérte a 3 százalékos célszámot a pénzromlás éves üteme – a jegybank a jövő évre már 3 százalékot meghaladó éves inflációra számít.

A kamatdöntő ülés után kiadott közleményében a jegybank rámutatott, hogy a mexikói gazdaságot jelentős bizonytalanság övezi, még nem tudni, hogy milyen hatása lesz az amerikai elnökválasztás kimenetelének a kétoldalú kapcsolatokra. Ehhez hozzáadódik, hogy a világgazdaságot fenyegető kockázatok miatt újabb piaci zavarok, kilengések is előfordulhatnak – hangoztatta a jegybank, amely ugyanakkor leszögezte, hogy az államháztartás konszolidálásának és a preventív monetáris politika eredményeinek köszönhetően a mexikói gazdaság erős pozícióban van.

A mexikói fizetőeszköz árfolyama rekordmélységbe süllyedt a múlt héten, miután általános meglepetést okozva Donald Trump nyerte meg az amerikai elnökválasztást. A kampányban Trump azzal fenyegetőzött, hogy felmondja az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, Mexikó költségére falat húz a két ország határán, valamint megadóztatja az Egyesült Államokban élő mexikóiak hazautalt pénzeit.

A peso árfolyama több mint 8 százalékkal csökkent a dollárhoz képest a múlt héten és már november 9. óta több mint 20 pesót kell fizetni egy dollárért. A múlt pénteken megütött rekordmélységben a dollár 21,4150 pesón forgott a nemzetközi devizapiacon.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »