IÁ: Trump győzelme segít nekünk toborozni

Afganisztántól Algériáig azt tervezik a dzsihadisták, hogy Donald Trump elnökké választását propaganda eszközként felhasználva új harcosokat toboroznak az Iszlám Állam nevű terrorszervezetbe.

Tálib parancsnokok és az IÁ támogatói szerint nagyon jól jönnek majd a toborzásban Trump muszlimokra tett korábbi megjegyzései, elsősorban azokban a nyugati országokban, ahol már egyébként is perifériára kerültek a muszlim fiatalok.

„Ez az ember egy megszállott. A muszlimok iránti mély gyűlölete csak segít nekünk, hogy újabb ezrek csatlakozzanak hozzánk” – mondta Abu Omar Khorasani, az terroristacsoport egyik afganisztáni vezére. „A vezetőink figyelemmel kísérték az amerikai elnökválasztást, de még minket is meglepetésként ért, hogy az amerikaiak megásták a saját sírjukat” – tette hozzá Khorasani, aki Barack Obamát mérsékeltebbnek, és valamivel értelmesebbnek tartja Trumpnál.

Trump kampányában keményen beszélt a militáns csoportok ellen és megígérte: „legyőzi a radikális iszlám terrorizmust, ahogy Amerika megnyerte a hidegháborút is”. A megválasztott elnök később enyhített a felvetésen, visszavonva a muszlim bevándorlás és beutazás teljes leállítását, mondván inkább átmenetileg felfüggeszti a bevándorlást azokból az országokból, melyek esetében korábban felmerült a terrorizmus támogatása.

„Trump nem tesz különbséget a szélsőséges és mérsékelt iszlamista irányzatok között, ugyanakkor figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az extrémizmus extrémizmust szül” – nyilatkozta Muktada asz-Szadr iraki síita muzulmán pap, az iraki Mahdi Hadseregének vezetője.

A dzsihadisták egyébként már rögtön az elnökválasztás után hangot adtak véleményüknek a közösségi oldalakon: a republikánus elnökjelölt győzelmét ünnepelték, aki szerintük „végre megmutatja Amerikai igazi, ocsmány arcát” a világnak. Azonban a Reuters-nek most egy tálib katonai vezető azt mondta, hogy folyamatosan figyelték, hogy Trump miket mondott a muszlimokról, és ha valóban véghezviszi a kampányában tett ígéreteket, az világszerte nagy felháborodást okoz majd a muszlim közösségekben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek