A NATO főtitkára tárgyalna az oroszokkal a biztonságról

Az Egyesült Államoknak és Európának is legnagyobb szomszédja Oroszország, ezért a NATO üzenete az, hogy közös párbeszédet kell folytatni Moszkvával a számos kihívást hordozó biztonsági helyzetre való tekintettel – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Unió védelmi minisztereinek tárgyalására érkezve kedden.

Stoltenberg hangsúlyozta, nincs ellenmondás a NATO védelmi kapacitásainak bővítése és a politikai párbeszéd között. A katonai szövetség elkötelezett a NATO és Oroszország megszakadt egyeztető tárgyalásainak folytatása mellett, amelyre a közeljövőben újra sor kerülhet – fejezte ki reményét a főtitkár. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a NATO és szövetségesei soha nem fognak elfogadni egyetlen ország ellen folytatott katonai agressziót sem, beleértve Ukrajna területei egységének megsértését.

Stoltenberg elmondta, az elmúlt években Európa egyre többet tett biztonságáért. Pozitívan értékelte, hogy az unió fokozta védelmi kiadásait, amelyre szükség van a kihívásokkal terhes, bizonytalan politikai környezetben. A NATO és az Európai Unió szorosabb együttműködése erősíteni fogja Európa védelmi képességeit – hangsúlyozta a főtitkár.

Kijelentette, Donald Trump megválasztott amerikai elnök a NATO-együttműködés pártján van. Amerika ugyanúgy, mint Európa, évek óta növeli védelmi kapacitásait, amelyet az új elnök folytatni fog – tette hozzá Stoltenberg. Washington minden vállalt kötelezettségének eleget fog tenni, mivel nem csak Európa, de az Egyesült Államok számára is fontos az erős és összetartó észak-atlanti katonai szövetség megléte – hangsúlyozta.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »