A NATO főtitkára tárgyalna az oroszokkal a biztonságról

Az Egyesült Államoknak és Európának is legnagyobb szomszédja Oroszország, ezért a NATO üzenete az, hogy közös párbeszédet kell folytatni Moszkvával a számos kihívást hordozó biztonsági helyzetre való tekintettel – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Unió védelmi minisztereinek tárgyalására érkezve kedden.

Stoltenberg hangsúlyozta, nincs ellenmondás a NATO védelmi kapacitásainak bővítése és a politikai párbeszéd között. A katonai szövetség elkötelezett a NATO és Oroszország megszakadt egyeztető tárgyalásainak folytatása mellett, amelyre a közeljövőben újra sor kerülhet – fejezte ki reményét a főtitkár. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a NATO és szövetségesei soha nem fognak elfogadni egyetlen ország ellen folytatott katonai agressziót sem, beleértve Ukrajna területei egységének megsértését.

Stoltenberg elmondta, az elmúlt években Európa egyre többet tett biztonságáért. Pozitívan értékelte, hogy az unió fokozta védelmi kiadásait, amelyre szükség van a kihívásokkal terhes, bizonytalan politikai környezetben. A NATO és az Európai Unió szorosabb együttműködése erősíteni fogja Európa védelmi képességeit – hangsúlyozta a főtitkár.

Kijelentette, Donald Trump megválasztott amerikai elnök a NATO-együttműködés pártján van. Amerika ugyanúgy, mint Európa, évek óta növeli védelmi kapacitásait, amelyet az új elnök folytatni fog – tette hozzá Stoltenberg. Washington minden vállalt kötelezettségének eleget fog tenni, mivel nem csak Európa, de az Egyesült Államok számára is fontos az erős és összetartó észak-atlanti katonai szövetség megléte – hangsúlyozta.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »