Nemzetközi küldöttség segíti a kormány és az ellenzék békülését Venezuelában

A Vatikán közvetítésének segítségével Venezuelában újrakezdődtek a Nicolás Maduro elnök és az ellenzék közötti tárgyalások.

A tárgyalások a Vatikán égisze alatt, a pápa küldötte, Claudio Maria Celli érsek, José Luis Rodriguez Zapatero (spanyol), Léonel Fernández (dominikai) és Martín Torrijos (panamai) volt kormány-, illetve államfő részvételével zajlanak.

A Maduro elnök ellenzékének nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) pártszövetség a tárgyalóasztalnál azt szeretné elérni, hogy megtarthassák a népszavazást Nicolás Maduro államfő leváltásáról.

Az ellenzék a tavaly végi parlamenti választásokon aratott győzelme óta népszavazást akar Maduro elmozdításáról, illetve előre hozott elnökválasztás kiírását követeli, a hatóságok azonban felfüggesztették a népszavazási folyamatot, amit pénteken a legfelsőbb bíróság is jóváhagyott, elutasítva az MUD fellebbezését.

A kőolajban gazdag, de az olajárak zuhanása óta gazdasági válságba süllyedt ország szocialista elnöke viszont kitart amellett, hogy 2019 januárjáig, mandátuma lejártáig hivatalában marad.

Elemzők szerint a tárgyalásokon nem várható áttörés, annak ellenére sem, hogy mielőtt újra tárgyalóasztalhoz ültek, a két tábor tett némi engedményt egymásnak: a kormány elengedett öt ellenzékit, az ellenzéki többségű parlament pedig felfüggesztette a Maduro elleni bizalmatlansági szavazást és a tüntetésekre való felszólítást. Az ellenzék azonban ennél sokkal többet akar, Maduro pedig közölte, hogy nem fogad el ultimátumot.

  • Kapcsolódó cikkeink: 

A jelenlegi körülmények között Donald Trump republikánus jelölt győzelme az amerikai elnökválasztáson csak fokozza a bizonytalanságot a dél-amerikai országban, az emberi jogok helyzete miatt haragban lévő két országnak 2010 óta nincs nagykövete egymás fővárosában, de a feszültségek ellenére júniusban bejelentették, hogy újrakezdik a párbeszédet.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »