Megkapta az IMF hitelcsomagot Egyiptom

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa 12 milliárd dolláros hitelcsomagot hagyott jóvá Egyiptomnak pénteken – a hitelkeret egy hároméves gazdasági reformprogram végrehajtását támogatja.

A reformprogram tartalmazza a költségvetési deficit lefaragását, a gazdasági növekedés felgyorsítását és a devizapiaci helyzet javítását. A pénteki döntés értelmében az IMF első részletként 2,75 milliárd dollár átutalását engedélyezte, a fennmaradó összeget öt részletben folyósítja majd.

A hitelcsomag megadásának részleteiről bő fél éve kezdődtek az egyeztetések, végül az IMF lemondott arról a követeléséről, hogy csökkentsék az élelmiszerek állami támogatását, csak a cukor árát emelték föl 40 százalékkal a jegyre vásárlók számára, a kairói kormány pedig beleegyezett abba, hogy mérsékli az energiaárak szubvencióját, a háztartási villamos energia árának támogatását pedig már le is faragták.

A hitel megadásának további feltétele az volt, hogy Egyiptom fokozatosan áttérjen a rugalmas árfolyamrendszerre, ennek részeként az egyiptomi központi bank november 3-án jelentette be, hogy 48 százalékkal leértékelte az egyiptomi fontot a dollárhoz képest, majd hagyja lebegni a valutát.

Az egyiptomi kormánynak a következő három évben mintegy 21 milliárd dollár többletforrásra van szüksége, hogy finanszírozni tudja az országot, a devizatartalékok 2011 óta 50 százalékkal csökkentek és június végén már csak 17,5 milliárd dollárt tettek ki..

A gazdaság erősen függ az idegenforgalmi bevételektől és a külföldi tőkebeáramlástól, ezek azonban a 2011-es megmozdulásokat követő politikai bizonytalanság és a sorozatos terrortámadások miatt jelentősen visszaestek.

Forrás: MTI

Friss hírek