A mexikói elnök gratulált az USA-nak az elnölválasztáshoz

A mexikói elnök gratulált szerdán az Egyesült Államoknak az elnökválasztáshoz, és kijelentette, hogy kész együttműködni a győztessel, Donald Trumppal.

„Üdvözlöm az Egyesült Államokat a választási folyamatért,” és „megismétlem készségünket, hogy együtt dolgozzunk Donald Trumppal a kétoldalú kapcsolatok érdekében” – üzente a Twitteren Enrique Pena Nieto. Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a mexikói elnök nem Trumpnak gratulált, amiért megválasztották, hanem az országnak a „választási folyamathoz”.

Egy következő üzenetben Enrique Pena Nieto emlékeztetett arra, hogy „Mexikó és az Egyesült Államok barátok, társak és szövetségesek, akiknek folytatniuk kell az együttműködést Észak-Amerika versenyképességéért és fejlődéséért”. „Bízom benne, hogy Mexikó és az Egyesült Államok erősíteni fogja együttműködését és a kölcsönös tiszteletet” – írta harmadik, befejező üzenetében.

Röviddel ezután Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter a televízióban bejelentette, hogy a mexikói elnök hamarosan felveszi a kapcsolatot Trumppal. „A következő órákban és napokban keresni fogjuk a kapcsolatot a két fél között, amint az szokásos az ilyen esetekben” – mondta egy interjúban.

Ruiz Massieu elismerte, hogy az amerikai mágnás győzelme „minden bizonnyal meg fogja változtatni” a kétoldalú kapcsolatokat, de emlékeztetett arra, hogy „Donald Trump már nem jelölt”, és látni kell, hogy „milyen lesz” elnöki minőségében január 20-a után. A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy noha a mexikói közvélemény rendkívül kritikusan fogadta Trump nyilatkozatait a közép-amerikai országgal kapcsolatban, Pena Nieto kormánya „fenntartotta az érintkezést Trump kampánycsapatának egyes tagjaival”, és „soha sem szakadtak meg a kapcsolatok hídjai”.

Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket. A külügyminiszter a televízióban leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért. „Ez nincs az elképzeléseink között” – mondta.

Korábban írtuk: Mexikó lépéseket tesz, ha Trump lesz az elnök

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »