Daniel Ortegát negyedszer is Nicaragua elnökének választották

Elsöprő győzelmet aratott Daniel Ortega hivatalban lévő államfő a nicaraguai elnökválasztáson – közölte hétfőn a közép-amerikai ország választási bizottsága.

A hatóság szerint a szavazatok 99,8 százalékos feldolgozottsága mellett Ortega a voksok 72,5 százalékát szerezte meg. Ortega negyedik hivatali idejét töltheti az ország élén, mostani győzelmével pedig a harmadik egymást követő alkalommal került az elnöki székbe.

A vasárnap megtartott elnökválasztáson Daniel Ortega a feleségével, Rosario Murillóval közösen indult. Az eddig kormányszóvivőként dolgozó Murillo a választáson megszerezte az alelnökjelölti tisztséget. A kritikusok szerint a család így akarja bebetonozni hatalmát, mert amennyiben a 71 éves Ortega nem tudná megbízatása végéig ellátni tisztségét, a felesége venné át a kormányrudat.

A választásokon az elnök és az alelnök mellett a Nemzetgyűlés (Asamblea Nacional) 90 képviselőjéről, valamint az ország Közép-amerikai Parlamentbe (PARLACEN) küldendő húsz képviselőjéről is szavaztak. Ennek eredménye egyelőre nem ismert.

Az ellenzék nem tartja a választást sem szabadnak, sem átláthatónak, ezért a szavazás megismétlését követeli.

Az Egyesült Államok is “mély aggodalmát” fejezte ki a szabálytalannak minősített választási eljárás miatt – közölte Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője. Toner rámutatott, hogy a szabálytalanságok kizárták a szabad és igazságos választások lehetőségét. Az amerikai szóvivő szerint a nicaraguai kormány esélytelen helyzetbe hozta az ellenzéki jelölteket, korlátozta a helyi választási megfigyelők tevékenységét, illetve egyáltalán nem hívott meg külföldi megfigyelőket.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »