Berlusconi mentheti meg Matteo Renzit, ha elbukja a népszavazást

December 4-én népszavazást tartanak Olaszországban a parlament működésének átalakításáról, melyet Matteo Renzi miniszterelnök kezdeményezett, az aktuális felmérések szerint azonban jelenleg vesztésre áll, ugyanis a nem szavazatok vannak többségben, emellett pedig több olasz városban is tüntetéseket és felvonulásokat tartanak Renzi politikája ellen.

Amennyiben a népszavazáson valóban a “nem” oldal nyerne, azzal a kormány ellenzéke, az 5 Csillag Mozgalom kapna erőre, mely az Európai Unióból történő kilépést támogatja. Ráadásul Matteo Renzi korábbi interjúiban kijelentette, hogy ha nem tudja keresztülvinni elképzeléseit, azaz elbukja a népszavazást, akkor lemond posztjáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ezt a kényes helyzetet használhatja ki Silvio Berlusconi, aki ugyan jelenleg nem túl aktív a politikában, hiszen egyrészt nyáron szívműtéte volt, másrészt pedig korábbi adózási ügyei miatt el van tiltva a köztisztviseléstől – utóbbi miatt azonban már fellebbezett az Európai Emberi Jogok Bíróságán.

Mindenesetre előkerült egy olyan forgatókönyv, miszerint ha Renzi elveszítené a népszavazást, de mégis hivatalban maradna, Berlusconi pártja segítene neki átvinni a szenátuson egy más típusú választási reformot, amivel feloldható lenne az olasz törvényhozás jelenlegi bénultsága. 

Az indok viszonylag egyszerű, Berlusconi sem szeretné, ha az 5 Csillag Mozgalom kerülne hatalomra – mely jelenleg második helyen áll a kormányzó Demokrata Párt mögött – viszont egy Renzivel kötött paktum beleférne az elképzeléseibe.

Forrás: Bloomberg / KItekintő

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply