Fokozódik a feszültség, a szír kormány már a török erőket is bombázza

A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat erői a Törökország támogatását élvező Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet állásait bombázzák Észak-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) terroristái helyett – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában egy sajtótájékoztatón.

Kedden késő este az SZSZH két fegyverese meghalt, öt pedig megsebesült a szíriai kormányerők egy helikopteres támadásában, amelynek során úgynevezett hordóbombát is bevetettek. Ez az első közvetett összetűzés Ankara és Damaszkusz között a Törökország indította – Eufráteszi Pajzs fedőnevű – észak-szíriai hadművelet augusztus 24-ei kezdete óta.

Cavusoglu ugyanakkor hangsúlyozta: Ankara nem riad meg, és egészen addig folytatja a katonai beavatkozást Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen, amíg az SZSZH vissza nem szerzi Báb városát, mely mintegy 35 kilométerre van Aleppótól.

Napközben a szíriai kormányzat erőinek parancsnoka arra figyelmeztette Törökországot: ha északról vagy keletről megpróbálja megközelíteni az aleppói frontvonalat, „határozott és kemény válaszra” számítson.

Az észak-szíriai török hadművelet egyik célja, hogy az Eufrátesz folyótól nyugatra biztonsági övezet jöjjön létre az Ankara által terrorszervezeteknek minősített csoportoktól megtisztított területen – a tervezett 5 ezer négyzetkilométerből az SZSZH eddig 1250-et foglalt vissza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »