Törökország Észak-Szíriában és Moszulban is harcolni akar

Törökország távozásra kényszeríti a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciát az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő Manbídzsból, miután az Ankara által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) kiűzi az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit az észak-szíriai Báb városból – közölte kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában. A katonai beavatkozás egyik célja, hogy az Ankara által terrorszervezeteknek minősített csoportoktól megtisztított területen biztonsági övezet jöjjön létre. A tervezett 5 ezer négyzetkilométerből az SZSZH eddig 1200-at szerzett vissza.

Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára, de az YPG még mindig nem tett teljesen eleget a kérésnek. Ankara tart az YPG térnyerésétől, mert a szíriai kurdok megerősödése felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget.

Erdogan Ankarában mondott beszédében emlékeztetett: az IÁ legfontosabb szíriai központjának tartott Rakka felszabadítására irányuló közös hadműveletről is tovább folynak a tárgyalások Washingtonnal.

Nemcsak a Észak-Szíriában tevékenykednek a törökök, ugyanis kedden Binali Yildirim török miniszterelnök a kormánypárt parlamenti frakcióülésén azt mondta, hogy a török légierő is részt vesz a Moszul felszabadítását segítő légicsapásokban a nemzetközi koalíció oldalán.

Hangoztatta, hogy a török szerepvállalást illetően egyetértés uralkodik a szövetségben. Leszögezte továbbá: ha a katonai beavatkozásnak bármilyen negatív következménye lenne Törökországra nézve, azonnal megteszik a szükséges válaszlépéseket.

Az iraki kormány ugyanakkor nem nézi jó szemmel a török beavatkozást, amelyhez Ankara a felekezetek közötti béke megőrzésére hivatkozik. Az iraki hadsereg ugyanis síita milíciák segítségével akarja bevenni Moszult, míg Ankara szerint szunnita fegyvereseket kell bevetni, ellenkező esetben vallási ellentétek nehezítenék a szunnita többségű észak-iraki területek rendezését.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte: Törökországot azért akarják távol tartani a hadművelettől, mert meg akarja akadályozni, hogy Észak-Irakban az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet elleni küzdelem ürügyén egymásnak essenek a különféle muszlim felekezetek. Az államfő szerint a síita többség Észak-Irak etnikai összetételének megváltoztatását tervezi, és elkerülhetetlen az összeütközés a síita haderő és a helyi szunniták között.

Még több cikk Veszélyzóna című rovatunkból itt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply