Működik az EU partnerségi megállapodása az öt afrikai országgal

Meghozták az első eredményeket azok a partnerségi megállapodások, amelyeket az Európai Unió kötött öt afrikai országgal a migrációs áradat hatékonyabb kezelése érdekében – derült ki az Európai Bizottság kedden közzétett jelentéséből.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a partnerségi egyezményekről szóló bizottsági javaslat elfogadása óta eltelt négy hónapban sokat dolgoztak a migrációs származási és tranzitországokkal való együttműködés elmélyítésén.

A friss jelentésben a Nigerrel, Nigériával, Szenegállal, Malival és Etiópiával létrejött megegyezéseket értékelték. Mint írták, az eredményközpontú megközelítés meghozta az első gyümölcseit. A fontos tranzitországnak számító Nigerben például valamelyest mérséklődött az átutazó migránsok áradata, az önkéntesen visszatérők száma ezzel párhuzamosan emelkedett, és számos embercsempészt őrizetbe vettek.

Maliban, Nigériában és Szenegálban elsősorban a kiváltó okok kezelésén dolgoznak célzott projektekkel, Etiópiában pedig az országban tartózkodó mintegy 700 ezer menekültnek, illetve az őket befogadó helyi közösségek tagjainak próbálnak segíteni – közölte az Európai Bizottság.

A bizottság emellett arról is beszámolt, hogy napokon belül tárgyalások kezdődnek a nigériai hatóságokkal a bevándorlók visszafogadásáról szóló egyezményről. “Az első értékelő jelentés azt mutatja, hogy működik az új megközelítés (…) A feladat most az, hogy fokozzuk az erőfeszítéseinket” – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A partnerségi keretmegállapodás célja az emberéletek mentése, a visszatoloncolások fokozása, a migráció kiváltó okainak kezelése, valamint az, hogy a menekültek és migránsok közelebb maradhassanak az otthonukhoz. Az elképzelés az Európai Unió és Törökország közötti megállapodáson alapul, de nem “puszta másolat”, hanem az egyes országok helyzetére szabják az egyezségeket.

A tavalyi évben az illegális úton Európába érkezők túlnyomó többsége szíriai és iraki állampolgár volt, az uniós vezetőket azonban egyre inkább aggasztja a világ legszegényebb kontinensének számító Afrikából meginduló migrációs hullám lehetősége.

Forrás: MTI

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply