Belső viszály dúl a legerősebb cseh kormánypárt köreiben

Egymással ellentétes véleményt fogalmazott meg a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) két legfelsőbb vezetője arról, hogyan emelhetné támogatottságát a legerősebb kormánypárt, amely a regionális önkormányzati és a részleges szenátusi választáson is nagyon gyenge eredményt ért el.

Míg Milan Chovanec, a párt első alelnöke, belügyminiszter vasárnap azt mondta, segítene a szociáldemokratáknak, ha rendeznék viszonyukat Milos Zeman államfővel, és közelebb kerülnének annak politikai irányvonalához, Bohuslav Sobotka pártelnök-kormányfő ezt hétfőn elutasította. “Ha Milos Zeman nézeteit figyelem, akkor ő az utóbbi években távolodik a baloldali és a szociáldemokrata nézetektől. Nem hiszem, hogy ha közelebb kerülnénk ezekhez a nézetekhez, azzal új választókat tudnánk szerezni” – mondta Bohuslav Sobotka abban az interjúban, amelyet hétfőn közölt a Právo című cseh baloldali napilap. Álláspontjának bizonyítására a kormányfő-pártelnök rámutatott: a választásokon olyan ismert szociáldemokrata politikusok vallottak kudarcot, mint Michal Hasek dél-morvaországi elöljáró vagy Zdenek Skromach, a szenátus alelnöke, akik nyilvánvalóan nagyon közel állnak Milos Zemanhoz. A pártelnök szerint az egyetlen helyes út új témákkal megnyerni a fiatal választókat a CSSD számára, és javítani a jelöltek kiválasztásán.

Bohuslav Sobotka szavaira Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hamarosan reagált. “A CSSD skizofréniában szenved. Milan Chovanec felszólította a pártot, hogy térjen vissza Zemanhoz, mire Bohuslav Sobotka rémületében azonnal keresztet vetett. Ki fogja meggyógyítani a pártot?” – írta az elnöki szóvivő a Twitter közösségi portálon megjelent bejegyzésében.

Milos Zeman jelenlegi államfő a kilencvenes évek végén választást nyert a szociáldemokratákkal, és négy évig kormányfő volt, majd önként távozott a párt éléről. 2006-ban megpályázta az államfői tisztséget, de győzelmét a CSSD egyik szárnya, amelyhez akkor Bohuslav Sobotka is tartozott, megakadályozta. Zeman ezért később kilépett a CSSD-ből, és ma is komoly feszültség van közte és Sobotka között. A CSSD pedig megosztott, egy jelentős része továbbra is inkább Zeman híve, ami nehezíti Sobotka helyzetét. Zeman a Csehországban 2013-ban rendezett első közvetlen elnökválasztáson a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) parlamenten kívüli párt jelöltjeként nyerte el az államfői tisztséget.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »