A szíreknek maguknak kell dönteniük a jövőjükről

A svájci Lausanne-ben rendezett találkozón minden résztvevő ország külügyminisztere egyetértett abban, hogy a szíreknek maguknak kell dönteniük a sorsukról: beszélgetést kell kezdeményezniük, hogy Szíria egységes ország maradhasson. A tárgyalások végére sem született megoldás a szíriai válság rendezéséről.

Az orosz külügyminisztérium állítása szerint ahhoz, hogy egy sikeres amerikai-orosz tűzszüneti megállapodást létre tudjon jönni, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadály nélkül jussanak el a civilekhez, Szíria mérsékelt ellenzékének el kell különülnie a Jabhat Fateh al Sham-tól (korábban Al-Nuszra Front) és a többi hasonló terrorista csoporttól. „Ugyanakkor meg kell érteni, hogy az Iszlám Állam terroristái és az Al-Nuszra Front elleni műveletek továbbra is folytatódni fognak” – mondta a minisztérium.

Külügyminiszterek találkozója Svájcban, Fotó: Reuters

A szombati tárgyalások során, melyet John Kerry amerikai külügyminiszter hívott össze, ismételten nem sikerült egyezségre jutni Oroszországgal, hogy véget vessenek az immár hatodik éve tartó szíriai háborúnak. Kerry nem csak Sergei Lavrov orosz külügyminisztert látta vendégül a találkozón; a török, szaúdi, katari, iraki, iráni, jordániai és egyiptomi külügyminiszterek szintén meghívást kaptak.

Az EU-tagországok kormányai korábban felháborodásukat fejezték ki az aleppói kórházakat ért légi csapásokkal kapcsolatban, mondván ezek háborús bűncselekménynek számítanak, melyekért teljes mértékben Szíria és Oroszország felelősek. A két megvádolt ország azonban azt állítja: csak és kizárólag fegyveresek ellen intéznek támadásokat.

Európa nem vett részt a lausanne-i találkozón, de a francia külügyminisztérium megerősítette, hogy Kerry és a hasonló gondolkodású nemzetek külügyminiszterei Londonban találkoznak vasárnap, hogy megvitassák a szíriai háború ügyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »