Újabb menekültáradatra figyelmeztetnek a törökök

Ha az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet iraki fellegvárának tartott Moszul felszabadítására irányuló hadművelet sikertelen, menekültek százezrei kelhetnek útra – mondta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtökön Ankarában egy sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: egy esetleges hiba nemcsak Irakra, hanem az egész régióra hatással lesz.

Ankara Washington támogatásával készül a katonai beavatkozásra, az utóbbi napokban folyamatosan érkeznek a török páncélautók az Irakkal határos délkeleti Sirnak tartomány Habur átkelőhelyéhez. A hadművelet várhatóan még október folyamán megkezdődik. Ankara és Bagdad között ugyanakkor a közelmúltban ismét fellángolt a vita amiatt, hogy a csaknem egy éve Moszul közelében állomásozó török csapatok sértik-e Irak szuverenitását. Törökország a Basika táborban iraki szunnita önkénteseket képez ki és fegyverez fel a 2014 júniusában az IÁ kezére került Moszul visszafoglalására indítandó támadáshoz. Kalin nyomatékosította, hogy Törökországnak nincsenek titkos tervei Irakban, majd arra kérte a szomszédos állam kormányát, hogy párbeszéddel oldják meg a problémákat. Az iraki vezetés azonban síita többségű és saját katonáival vonulna be Moszulba. Ankara úgy véli, hogy a lépés vallási ellentéteket szítana.

A török elnöki szóvivő aggasztónak nevezte, hogy a jelentések szerint a Törökországban és az Egyesült Államokban is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) csatlakozna a felszabadító hadművelethez az IÁ ellen. A kurd szeparatista mozgalom leginkább Törökországban tevékenykedik, de főhadiszállása Észak-Irakban található. Kalin arra is kitért, hogy a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának keretében Izraellel 10 napon belül újból nagyköveteket jelölnek ki.

A két ország viszonya 2010 májusában megromlott, amikor egy török hajó megpróbált segélyt juttatni a Gázai övezetbe, és fel akarta hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét az izraeli blokád hatásaira. A flottát az izraeli haditengerészet feltartóztatta. Az incidensben tíz, palesztinokat támogató aktivista meghalt, huszonnyolcan megsebesültek. Izrael nagykövetét 2011-ben utasították ki Ankarából.

A kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodást június végén Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár Ankarában, Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója pedig Tel-Avivban írta alá. Kalin bejelentése előtt néhány órával Izrael és Törökország energiaügyi miniszterei a két ország között húzódó földgázvezeték építésének lehetőségéről tárgyalt Isztambulban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek