Tusk bekeményített: nem enged az oroszok elleni szankciókból

Az Európai Uniónak az ukrán válság miatt Oroszországra kivetett szankciók meghosszabbításával kell válaszolnia Oroszország Szíriában folytatott tevékenységére – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn a németországi Passauban egy pódiumbeszélgetésen.

A lengyel konzervatív liberális politikus a Passauer Neue Presse című lap fórumán az ukrajnai helyzetről szólva hangsúlyozta: az EU ugyan abban érdekelt, hogy rendezett viszonyban legyen Oroszországgal, de a viszony mégis konfliktussal terhelt, méghozzá nem az EU hibájából. Ez a konfliktus nagyon veszélyes, és különösen a balti országokat, Lengyelországot és Szlovákiát fenyegeti, nem csak földrajzi okok miatt. Azonban tudomásul kell venni, hogy Ukrajnában nem polgárháború zajlik, hanem „agresszió”, és ebben a helyzetben az Európai Uniónak „keménynek és következetesnek” kell lennie.

A közösség júniusban meghosszabbította az Oroszország elleni büntetőintézkedéseit, de semmi sem változott, sőt, Szíriára tekintve látható, hogy a helyzet tovább romlott – tette hozzá Tusk. Mint mondta, „néhány európai politikus részéről tipikus nyugat-európai illúzió” volt azt gondolni, hogy Oroszország „meghívásával”, bevonásával sikerülhet lezárni a szíriai polgárháborút. Ennek a törekvésnek az eredménye látható Aleppóban, és kézenfekvő, hogy az EU ebben a helyzetben csak az Oroszország elleni szankciók további meghosszabbításával válaszolhat, mert minden egyéb „kapitulációt” jelentene – fejtette ki az Európai Tanács elnöke.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) német szociáldemokrata elnöke kiemelte: a Kreml „szélsőjobboldali pártokat finanszíroz Európában,  az illiberális társadalmi modellt” képviseli és „ultranacionalista, terjeszkedő és erőszakos politikát” folytat. Ez elfogadhatatlan, és vissza kell utasítani, de nem lehet Oroszországot „kivarázsolni a világból”, és nem szabad „számkivetettnek nyilvánítani”. Inkább a párbeszédre kell törekedni, és mindig nyitva kell tartani a párbeszéd csatornáit.

A fórum harmadik résztvevője, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra a kérdésre válaszolva, hogy a szövetség miként reagál az atomrobbanófej hordozására is alkalmas rakéták telepítésére Kalinyingrádban, a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávéban, kiemelte: az utóbbi évek folyamatai megmutatták, hogy Oroszország katonailag megerősödött és nem riad vissza erejének használatától. A NATO ezért határozta el, hogy a hidegháború vége óta példa nélküli módon megerősíti jelenlétét keleti határvidékén, de nem tervezi, hogy további erősítéssel válaszol a Kreml legutóbbi lépésére, a rakétarendszerek kalinyingrádi telepítésére.

Az észak-atlanti szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborút és fegyverkezési versenyt, ezért egyetért az EP elnökével abban, hogy fenn kell tartani a párbeszéd lehetőségét. Mint mondta, továbbra is ragaszkodni kell az elrettentés és dialógus stratégiájához. A két elem nem áll ellentmondásban egymással, „csak akkor tudunk politikai párbeszédet folytatni Oroszországgal, ha kellően erősek vagyunk” – mondta Jens Stoltenberg.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »