Aszad nyerésre áll és van egy határozott szövetségese

Miközben a szír kormányerők Aleppo külső területeinek újabb részét foglalták el, Oroszország az ENSZ-ben megvétózta Franciaország javaslatát, amely megtiltotta volna a katonai célú repüléseket a város felett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma vitatta meg azt a Franciaország által összeállított határozati javaslatot, mely véget vethetett volna Aleppo bombázásának, megtiltotta volna a katonai célú repüléseket, újra tűzszünetre szólította volna fel a feleket, illetve egy humanitárius folyosót nyitott volna Szíria teljes területén át – a javaslatot azonban Oroszország megvétózta.

Mivel az orosz és az amerikai / európai érdekek éppen ellentétesek, a vétó egyáltalán nem tekinthető meglepetésnek, főleg annak fényében, hogy az orosz-amerikai tűzszünet bukása után Aszad elnök erői – kiegészülve az orosz légierővel, valamint iráni, libanoni és iraki szárazföldi harcosokkal – újult erővel csaptak le Aleppo városára és ma már olyan külső területeket is elfoglaltak, melyek eddig a lázadó csoportok irányítása alatt álltak.

A jelenlegi helyzetben tehát Franciaország, az ENSZ és Egyesült Államok is tehetetlennek tűnik, és hacsak valami gyökeres változás nem történik, már csak idő kérdése, hogy a kormányellenes erők mikor szorulnak ki végérvényesen a játszmából.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »