Újabb orosz-amerikai nukleáris megállapodást mondott fel Putyin

Miután hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök felfüggesztette a védelmi célból fölöslegessé vált, fegyverfokozatú plutónium hasznosításáról megkötött orosz-amerikai szerződés végrehajtását, szerdán újabb megállapodást mondott fel – ezúttal a közös nukleáris- és energiakutatásoknak mondott búcsút. 

Az indok az Oroszország ellen kivetett szankciók rendszeres megújítása, mely szankciók a nukleáris energia területét is érintették, így a helyzet immár válaszlépéseket követelt az Egyesült Államok irányába – olvasható az orosz kormány honlapján. Ugyanezen okból a Roszatom és az amerikai Energiaügyi Minisztérium közötti szerződést is felmondták, melynek keretében megvalósíthatósági tanulmányok készültek az orosz kutatóreaktorok átalakítására.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A most felmondott kutatási együttműködésekről szóló megállapodást 2013-ban írták alá, ami jogi lehetőséget teremtett az orosz és amerikai kutatóintézetek közötti munkára, a Roszatommal még 2010-ben aláírt megállapodás célja pedig az volt, hogy hat orosz kutatóreaktor működését modernizálják és a veszélyes magas dúsítású urániumról a biztonságosabb, alacsony dúsítású urániumra állítsák át a reaktorokat.

A hétfői és a mai lépés egy új orosz stratégia része lehet, miszerint a nukleáris fegyverzetcsökkentést Oroszország az Ukrajnától elcsatolt Krím-félsziget és a szíriai konfliktus nyomán kialakult vitás helyzetekben használná fel mintegy ösztönző erőként.

Forrás: Reuters

 

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »