Újabb orosz-amerikai nukleáris megállapodást mondott fel Putyin

Miután hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök felfüggesztette a védelmi célból fölöslegessé vált, fegyverfokozatú plutónium hasznosításáról megkötött orosz-amerikai szerződés végrehajtását, szerdán újabb megállapodást mondott fel – ezúttal a közös nukleáris- és energiakutatásoknak mondott búcsút. 

Az indok az Oroszország ellen kivetett szankciók rendszeres megújítása, mely szankciók a nukleáris energia területét is érintették, így a helyzet immár válaszlépéseket követelt az Egyesült Államok irányába – olvasható az orosz kormány honlapján. Ugyanezen okból a Roszatom és az amerikai Energiaügyi Minisztérium közötti szerződést is felmondták, melynek keretében megvalósíthatósági tanulmányok készültek az orosz kutatóreaktorok átalakítására.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A most felmondott kutatási együttműködésekről szóló megállapodást 2013-ban írták alá, ami jogi lehetőséget teremtett az orosz és amerikai kutatóintézetek közötti munkára, a Roszatommal még 2010-ben aláírt megállapodás célja pedig az volt, hogy hat orosz kutatóreaktor működését modernizálják és a veszélyes magas dúsítású urániumról a biztonságosabb, alacsony dúsítású urániumra állítsák át a reaktorokat.

A hétfői és a mai lépés egy új orosz stratégia része lehet, miszerint a nukleáris fegyverzetcsökkentést Oroszország az Ukrajnától elcsatolt Krím-félsziget és a szíriai konfliktus nyomán kialakult vitás helyzetekben használná fel mintegy ösztönző erőként.

Forrás: Reuters

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »