A lengyel kormányfő szerint az EU-t meg kell reformálni

Az Európai Uniónak jelenleg komoly problémákkal kell megküzdenie, ehelyett azonban fiktív témákkal foglalkozik, ezért reformokra szorul, az alapszerződés módosítása nélkülözhetetlen – közölte csütörtöki varsói sajtóértekezletén Beata Szydlo lengyel kormányfő.

A miniszterelnököt azzal kapcsolatosan kérdezték, hogy az Európai Parlament (EP) jövő szerdára plenáris ülésének napirendjére tűzte a Lengyelországról szóló újabb vitát. A szocialisták, valamint az Európai Egyesült Baloldal frakciói által kezdeményezett vita azzal függ össze, hogy a lengyel parlament múlt héten részletes vitára bocsátotta a teljes abortusztilalomról szóló, életvédő polgári szervezetek által benyújtott, több mint 450 ezer aláírással támogatott törvénytervezetet. A parlamenti vitát országszerte tüntetések kísérték, melyek résztvevői a jelenlegi, kompromisszumnak tartott törvény enyhítését szorgalmazták.

„A brüsszeli elit sajnos semmilyen következményt nem von le a Brexit után” – jelentette ki Szydlo. Rámutatott: az EU jelenleg a válságok, különösen a migrációs válság nyomán komoly problémákkal áll szembe, „de folyton kitalált témákkal, illetve önmagával foglalkozik”.

Ebben a vonatkozásban jelentette ki a lengyel kormányfő, hogy az uniós alapszerződésen változtatni kell. „Az EU-t meg kell reformálni, mert így nem működhetünk tovább” – mondta.

A lengyel kormányfő hasonló álláspontot képviselt a szeptember 15-i pozsonyi EU-csúcson, ahol hangsúlyozta: reformok nélkül az EU nem tudja hatékonyan kezelni a válságokat, az unió jövőjét meghatározó megoldások keresésében „az alapszerződés módosítása sem lehet tabutéma„.

A tervezett EP-vitát csütörtökön Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter is „mesterkéltnek” minősítette, megjegyezve, hogy az uniós intézményeknek „valóban komoly problémákkal kellene foglalkozniuk”.

Az abortusztilalomról szóló vitát Lengyelországban kell folytatni, ennek külső fórumra való áthelyezése „Lengyelország ügyeibe való megalapozatlan beavatkozás” – értékelte Waszczykowski, amivel elemzők szerint minden bizonnyal arra utalt, hogy Varsó annak idején egy külön jegyzőkönyv révén kivonta magát az EU alapjogi chartájának egyes rendelkezései alól.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »