Jövő júniusban mégis megszűnnek a roamingdíjak

A kapott éles kritikák miatt két hete visszavonta a roaming díjak eltörlésére tett javaslatát az Európai Bizottság – most itt az új, módosított javaslat, melyben már nem szerepelnek az ellenállást kiváltó volumen- és időkorlátok.

Jean-Claude Juncker elnöknek az Unió helyzetét értékelő beszédében tett bejelentésével összhangban az Európai Bizottság ma megvitatta a roaming díjak megszüntetésére vonatkozó, 2017 júniusáig bevezetendő szabályok módosítását.

A testület azt tartotta szem előtt, hogy miként kerülhetőek el a roaming díjak megszüntetésével kapcsolatos visszaélések. A méltányos használat elvének új megközelítése értelmében a biztosok egyetértettek abban, hogy a fogyasztókat ne terhelje időbeli vagy volumenkorlátozás a külföldi telefonhasználat során. A módosításba ugyanakkor olyan mechanizmus került, mely védi a szolgáltatókat a potenciális visszaélésekkel szemben, így például a hazai és külföldi forgalom arányára vonatkozóan lesznek megkötések.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A ma megvitatott szabálytervezet értelmében amennyiben a mobiltulajdonos előfizetéssel rendelkezik a lakóhelye szerinti országban, vagy egy másikban, amelyhez erős kötődést tud felmutatni (pl. határmenti ingázók, gyakorta otthon tartózkodó külföldi munkavállalók, Erasmus-hallgatók), az összes többi tagországban a belföldi használattal megegyezően veheti igénybe a szolgáltatásokat, azaz nem kell külön roaming díjat fizetnie a hívásokra, SMS-ekre vagy a mobil internethasználatra. A fogyasztók ezen felül külföldi utazásaik során is teljeskörűen hozzáférhetnek majd előfizetési csomagjuk többi szolgáltatásához (pl. havi adatcsomag).

A biztosi testület az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete, a tagállamok, valamint az érdekelt felek visszajelzéseit figyelembe véve várhatóan december 15. előtt elfogadja a javaslat végleges változatát.

Forrás: Európai Bizottság

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »