London muszlim polgármestere Clintont támogatja

London muszlim polgármestere, Sadiq Khan az első amerikai látogatásának chicagoi állomásán arról beszélt, hogy a demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont támogatja és reméli, hogy ő nyeri meg az idei elnökválasztást. Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a muszlim-ellenes nézetek, mint amiket Donald Trump is magáénak mondhat, az Iszlám Állam kezére játszanak.

„Vitathatatlanul ő a legtapasztaltabb elnökjelölt (Hillary Clinton), remélem megnyeri a választást” nyilatkozta Khan az újságíróknak azt követően, hogy beszédet mondott több mint 250 akadémikusnak, diplomatának és üzletembernek.

„Mint két lány apja, szerintem fantasztikus annak az üzenete, hogy a világ legerősebb politikusa és vezetője egy nő” – tette hozzá Khan, aki London polgármestereként hite egyik legbefolyásosabb tagja Nyugat-Európában.

Közvetlenül hivatalba lépése után Khan összekülönbözött Trump bevándorlási javaslatával, miszerint a muszlim menekülteket ne engedjék be Amerikába. A közel 45 perces beszédében Khan nem említette Trumpot név szerint, viszont támadta az ingatlanmogul bevándorlásellenes politikáját.

„Azt sugallni, hogy a muszlimokat nem látják szívesen Amerikában vagy muszlimnak lenni nem összeegyeztethető a nyugatisággal, akaratlanul is az Iszlám Állam kezére játszik” – mondta Khan.

Trump a 2015 decemberi kijelentéséhez képest nyáron módosított javaslatán és az új javaslatban csak ismert terrorista kapcsolatokkal rendelkező országokból vezetne be menekülttilalmat. Múlt hónapban pedig a teljes tilalom „extrém átvilágításra” mérséklődött a muszlim menekültek esetében.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatos cikkeink:
Leállította Trump Clinton-ellenes beszédét a michigani lelkésznő
Hillary Clinton állampolgársághoz juttatná a bevándorlókat
Trump gazdasági növekedést és új munkahelyeket ígér

Forrás: Reuters

Friss hírek