Az OPEC szerint még több olaj lesz a piacon jövőre

Az OPEC megemelte 2017-es olajkínálati előrejelzését a nem OPEC-tagországokra vonatkozóan, e szerint jövőre már legalább napi 760 ezer hordónyi olajat nem tudnak majd eladni.

Az OPEC szerint az új olajmezők beindítása és az amerikai palaolaj-kitermelés vártnál kisebb árérzékenysége miatt még az ideinél is nagyobb lesz a különbség az olajpiaci kínálat és a kereslet között az előbbi javára, ami további nyomást helyez az olajárakra. A 2016-os és 2017-es kínálati előrejelzéseket egyaránt felfelé módosították, részben a kazahsztáni Kashagan olajmező beindítása, részben pedig az amerikai palaolaj kitermelés korábban vártnál kisebb visszaesése miatt.

„Azt várjuk, hogy 2016 második felében nagyobb lesz a nem OPEC-tagországok kitermelése, mint az első félévben volt.”  jelezték a riportban, ennek megfelelően 180.000 hordóval megemelték a napi kitermelési várakozásukat.

2017-re vonatkozóan pedig  – szintén a nem OPEC-tagokra – a napi kitermelési várakozás változását +200,000 hordó / napra emelték a korábbi -150,000 hordó / napról.

Maga az OPEC is csúcsközelben tartotta termelését, napi 33,24 millió hordónyi olajat hoztak felszínre naponta, ami csak minimálisan, 23 ezer hordóval marad el a júliusi adattól, mely 2008 óta a legmagasabb kitermelési érték volt.

Az augusztusi kitermelési adatok alapján az OPEC-tagok már nem növelték ugyan termelésüket, Szaúd-Arábia a júliusi, rekordot jelentő napi 10,67 millió hordóról 10,63-ra „csökkentett”, Irán pedig – ahol a szankciók feloldása miatt eddig folyamatosan és jelentősen nőtt a kitermelés – most már szinte csak stagnált (3,62 millió július, 3,63 millió augusztus), ez azonban kevés lesz a kereslet és a kínálat egyensúlyba hozásához.

2017-re az OPEC a saját készleteiből napi 32,48 milió hordónyi keresletre számít, ami viszont napi 760 ezer hordónyi többletet fog jelenteni, ha nem fogják vissza a termelésüket. És ekkor még nem számoltunk az OPEC-en kívüli államok kínálatának növekedésével.

Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy ahhoz, hogy az olajár a jelenlegi 40 és 50 dollár közötti szintekről felfelé tudjon elmozdulni, mindenképpen termeléscsökkentésre lenne szükség. Vagy ismét elindul a harc a piaci részesedések megtartásáért és az olajárak visszatérnek a 40 dollár alatti szintekre.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »