Tusk szerint többé nem fordulhat elő 2015 káosza

Vissza kell szerezni a teljes ellenőrzést az Európai Unió területén, valamint a külső határokon Európa biztonsága érdekében – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Xavier Bettel luxemburgi kormányfővel folytatott megbeszélését követően csütörtökön.

Tusk leszögezte, hogy az európai kontinensen több szempontból mutatkozó bizonytalanság és destabilizáció mellett az egyik legégetőbb a migráció kérdése, amely nem véletlenül került az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról tartott júniusi népszavazási kampány középpontjába.

Tusk, aki az uniós csúcsvezetők mindegyikével egyeztetni szeretne az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozója előtt, kijelentette:

  • soha többé nem fordulhat elő, hogy 2015 káosza megismétlődjön Európában
  • véleménye szerint az unió tagországainak közösen kell fellépniük a válság okozta kihívásokkal szemben, ahogy azt például az EU-Törökország megállapodás eredményei is igazolják
  • a terrorizmus elleni küzdelemben is összefogásra van szükség a belső és a külső biztonság visszaállítása és megőrzése érdekében
  • egyre növekszik a félelem a globalizáció és a gazdaság bizonytalan jövője miatt
  • az európai elit eltávolodott a valóságtól, noha az lenne a feladata, hogy helyreállítsa az Európai Unióba vetett bizalmat
  • a pozsonyi csúcson fel kell mérni, hogyan alakul Európa helyzete az Egyesült Királyságnak az unióból történő kilépését követően és közös célokat kell meghatározni.

Pozsonyban nem lesz szó Nagy-Britannia és az EU jövőbeli viszonyáról, mivel arról „nem lehetnek tárgyalások a kilépés szándékáról szóló (hivatalos brit) bejelentés nélkül” – tette hozzá. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye értelmében az uniós tagállamokban jogukban áll kilépni az EU-ból. A brit kormány azonban eddig nem közölte, hogy mikor aktiválja az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozó cikkelyt.

Donald Tusk hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt az uniós tagállamok érdekeit kell védelmezni, a politikai egység pedig sokkal fontosabb manapság, amikor több fenyegetés jelentkezik Európában, mint a békeidőben sorakozó előnyös lehetőségek – húzta alá Donald Tusk.

Nemrég Ausztria, Horvátország, Bulgária és Szlovénia miniszterelnökei találkoztak Angela Merkellel Németországban, a tanácskozás fő témája pedig a hatékony határvédelem volt. Erről bővebben itt olvashat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »