USA elnökválasztás: Trump országosan 45:43 arányban vezet

Az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú szövetségi államokban erősödik a republikánus szavazók regisztrációja, és jelenleg megelőzi a demokrata párti voksolókét.

Négy kulcsfontosságú szövetségi államban – Floridában, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában és Iowában – folyamatosan erősödik a republikánus szavazók regisztrációja.

A Politico megjegyzi: a biztató regisztrációs trendek önmagukban nem lesznek elegendőek arra, hogy Donald Trump nyerjen az olyan fontos államokban, mint például Pennsylvania, ahol jelenleg 9 ponttal marad le demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton mögött.

Közben a republikánusok teret is veszítenek azokban a szövetségi államokban – például Coloradóban, Arizonában és Nevadában – ahol nagy lélekszámú spanyolajkú közösségek élnek. Ezekben az államokban viszont a demokraták regisztrációs hajlandósága növekedett.

Mindazonáltal egyes keleti parti és középnyugati, úgynevezett csatatér-államokban – tehát ahol a szavazók pártrokonszenve változó – a republikánusok a kongresszusi választásokon novemberben akár nagy arányú győzelmet is arathatnak.

Pennsylvaniában például 2012-höz képest ötödével csökkent a demokrata párti regisztrálók száma, és eddig már több mint 85 ezer volt demokrata párti szavazó a republikánusokhoz pártolt. S legalább háromszor több demokrata pártolt a republikánusokhoz, mint republikánus a demokratákhoz.

Megan Sweeney, a Republikánus Párt pennsylvaniai kommunikációs vezetője és Charlie Gerow, harrisburgi republikánus stratéga szerint a pártszimpátiák változása részben Donald Trumpnak is köszönhető, de nagyobb részben a demokrata párti kormányzásból való kiábrándulásnak tudható be. Ugyanakkor a Republikánus Párt észak-karolinai vezetője, Dallas Woodhouse arról számolt be – szintén a Politico című lapnak -, hogy ebben az államban az elmúlt választási ciklusban, tehát 2012 óta megkétszereződött az új  republikánus szavazók száma, s ő ezt nagy részben Donald Trumpnak tulajdonítja.

Coloradóban és Nevadában azonban megfordulni látszik a helyzet: Coloradóban a demokrata párti szavazók száma tavaly július óta 39 ezerrel gyarapodott, Nevadában pedig tavaly július és idén május között 9 ezerrel több lett a demokrata párti szavazó.

Közben vasárnap a Los Angeles Times nyilvánosságra hozta, hogy a Dél-kaliforniai Egyetemmel készített közös felmérése szerint Donald Trump országosan 45:43 arányban vezet, azaz kétszázalékos előnyre tett szert Hillary Clinton előtt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »