Folytatódik Clinton e-mail botránya

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újabb, eddig nem ismert, csaknem 15 ezer Clinton-emailt talált; a külügyminisztérium vizsgálódik.

Az FBI csaknem egy évig tartó nyomozás után újabb elektronikus levelekre bukkant, amelyeket korábban sem Hillary Clinton, sem az ügyvédjei nem adtak át a nyomozó hatóságoknak. Azokról a hivatalos levelekről van szó, amelyeket Clinton külügyminiszterként írt, és a saját, magánszerverén küldött el. Összesen 14 ezer 900, eddig rejtve maradt levélről van szó – azt még nem tudni, hogy az újonnan felfedezett levelek közül mennyi a ténylegesen új és mennyi a duplikált, már korábban is előkerült levél, illetve ezek közül mennyi a magán, illetve hivatali levelezés.

  • Az eddigi mérleg
A most talált leveleket még nem számolva már 30,068 Clinton e-mailt néztek át a hatóságok a 2009-2013-as időszakból, amiből több, mint 2000 bizalmas hivatali információkat tartalmazott.

Hétfőn egy szövetségi bíró felszólította a külügyminisztériumot, hogy terveivel ellentétben még október előtt hozza nyilvánosságra ezeket a leveleket, illetve szeptember 23-ra egy meghallgatást is beütemezett, így a november 8-án esedékes elnökválasztás előtt még sok új információ láthat napvilágot. Közben az igazságügyi minisztérium ügyvédjei is bejelentést tettek: közölték, hogy a nyilvánosságra hozatal előtt szeretnék átnézni Hillary Clinton levelezését.

clinton_keywords

A külügyminisztérium ügyvédi csapata és a Judicial Watch (Igazságügyi Figyelő) nevű konzervatív jogászfórum tárgyalásokat folytat arról, hogyan és miként lehet nyilvánosságra hozni a szóban forgó leveleket. Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke James Boasberg szövetségi bíró döntése után közleményt adott ki, amelyben szervezete nevében is örömét fejezte ki, hogy a bíró elutasította a külügyminisztérium azon tervét, hogy csak októberben hozza nyilvánosságra a leveleket. Fitton leszögezte, hogy a Judicial Watch ugyan megpróbál együttműködni a külügyminisztériummal, de az lassú és akadályozza a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát.

A külügyi szóvivő, Mark Toner közleményben reagált: a minisztérium önszántából ajánlotta fel már korábban is, hogy „kiadja” a Hillary Clinton külügyminisztersége idején küldött és kapott hivatalos elektronikus leveleket, de ezek olyan nagyszámúak, hogy időbe telik nyilvánosságra hozataluk, hiszen még szét kell válogatniuk Clinton hivatalos és a magánlevelezését is.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek