Tim Kaine lesz Clinton csodafegyvere

Hillary Clinton pénteken este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy Tim Kaine lesz az alelnökjelöltje, amerikai sajtóértesülések szerint a virginiai politikus élvezi Bill Clinton volt elnök bizalmát is.

Kampánya hivatalos közlése szerint huszonnégy politikussal – köztük Elizabeth Warren szenátorral, Tom Vilsack agrárminiszterrel, és Tom Perez munkaügyi miniszterrel is – tanácskozott, mielőtt a döntést meghozta. Kaine volt az egyetlen, akivel kétszer is tárgyalt, New York melletti villájába meghívta Kaine-t és a feleségét, Anne Holtont, aki jelenleg az oktatási tárca vezetője a virginiai kormányban. A döntő vacsorán jelen volt Bill Clinton volt elnök, valamint a Clinton-házaspár lánya és veje is.

Tim_Kaine

Szombaton a floridai metropolisz, Miami Nemzetközi Egyetemén tartotta első közös kampánygyűlését Clinton és Kaine. Az alelnökjelölt már első szavaival megnyerte magának a résztvevők rokonszenvét. “Bienvenidos a todos!” – köszöntötte spanyolul az egybegyűlteket, akik hangos éljenzéssel fogadták a gesztust. Floridában rendkívül magas a spanyolajkúak lélekszáma, így ez a réteg fontos szavazótábora mindkét pártnak, Kaine pedig folyékonyan beszél spanyolul, még 1980-ban tanulta meg a nyelvet, amikor Hondurasban élt.

“Szeretek jó ügyekért harcolni” – mondta beszédében az 58 éves Kaine, amikor röviden felidézte a hallgatóságnak az eddigi politikai pályafutását. Beszédében érintette a Clinton számára kedves kampánytémát, a gazdaságot is. “Az amerikai gazdaság mindenkié, és nem csak a felső tízezer javára fog működni” – mondta.

Kaine a bevándorlási kérdésekre is kitért, a Clinton-elnökség első 100 napjára egy olyan bevándorlási reformcsomag megvalósítását ígérte, amely lehetőséget ad arra, hogy a jelenleg körülbelül 11 millió, hivatalos papírok nélkül az országban élő bevándorló állampolgárságért folyamodhasson.

  • Vélemény
Ezzel erős kontrasztot teremtett a Donald Trump által korábban felvázolt “falat kell építeni a mexikói határra” típusú megközelítéssel, valószínűleg máris megnyerve a latin lakosság szavazatait. 

Forrás: MTI / The Guardian

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »