Törökország: Megállapodás született a korlátozott alkotmánymódosításról

Az alkotmány korlátozott módosításáról állapodott meg hétfőn a török parlament pártjainak többsége – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök hétfőn Ankarában a július 15-i puccskísérlet óta tartott első minisztertanácsi ülést követő sajtótájékoztatón.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a tárcavezetői egyeztetés előtt egy időben fogadta a kormányfőt, továbbá a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetőit, Kemal Kilicdaroglut és Devlet Bahcelit. A több mint két és félórás találkozóra a negyedik parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) társelnökei, Selahattin Demirtas, valamint Figen Yüksekdag azonban nem volt hivatalos.

Erdogan már múlt pénteken jelezte, hogy a parlamenti pártok egyetértésével lehetséges az alaptörvény korlátozott módosítása. Yildirim hangsúlyozta: emellett újrakezdődött a leendő alkotmány megfogalmazásának folyamata, amelyben a HDP is részt vehet.

A miniszterelnök felszólalásában kiemelt néhány példát a három hónapos rendkívüli állapot keretében hozott törvényerejű rendeletek következő csoportjából. Az intézkedések értelmében a csendőrség és a parti őrség a török haderő helyett teljes egészében a belügyminisztériumhoz tartozik majd.

Az egyik rendelet alapján a Boszporusz-híd a „Július 15. vértanúinak hídja” nevet kapja. Továbbá Isztambulban és Ankarában is emlékművet állítanak a július 15-én életüket vesztett „mártírok” emlékére. Erdogan múlt csütörtökön a vértanúk emléknapjává nyilvánította július 15-i puccskísérlet napját. A puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.

A törvényerejű rendeletek második csoportja várhatóan kedd reggel jelenik meg a hivatalos közlönyben. A török elnök múlt szerdán jelentette be, hogy három hónapra rendkívüli állapotot vezetnek be Törökországban.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »