Erdogan: Az EU nem tartja be az ígéretét

Tayyip Erdogan török államfő megfogadta, hogy Törökország a migránskérdésben megtartja az EU-nak tett ígéretét, ám hozzátette: az Unió eddig nem biztosította az alku ráeső részét.

Az EU még márciusban megállapodást kötött Törökországgal. A megállapodás értelmében az EU megjutalmazza Törökországot, amiért megelőzte a migránsok Görögországba való átkelését azzal, hogy segítséget nyújtott a szíriai menekültek számára az országban. Cserébe az Unió azt ígérte, újrakezdi a csatlakozási kísérletről szóló tárgyalásokat, illetve vízumot biztosít azoknak, akik szeretnének Európába jönni.

„Egy dolgot tisztán ki szeretnék jelenteni: A menekültkérdésben mi meg fogjuk tartani az ígéretünket.” – nyilatkozta Erdogan ARD német közszolgálati televíziónak.

„Vajon Európa is betartja az ígéretét?” – tette fel a kérdést a török államfő, aki még hozzátette: az EU nem volt Törökország segítségére a puccskísérlet utáni vészterhes időszakban. „Sajnos a nyugati országok nem voltak eddig túl őszinték hozzánk.” – mondta.

Forrás: Reuters

Friss hírek